Nijerya'da Kolera Salgini Kovid-19'Dan Daha Çok Öldürüyor

Bati Afrika ülkesi Nijerya'da kolera salginin yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) daha fazla öldürüldügü bildirildi.

Ülkede yeni atanan Nijerya Hastalik Kontrol Merkezi (NCDC) Direktörü Dr. Ifedayo Adetifa, yaptigi açiklamada, ülkede kolera salginin Kovid-19'dan daha çok can aldigini belirtti.

Adetifa, ocaktan bu yana ülkenin baskenti Abuja'nin yani sira 33 eyaletinde 90 binden fazla kolera vakasinin tespit edildigini ve bunlardan 3 bin 800'den fazla kisinin hayatini kaybettigini kaydederek, "Buna karsilik, NCDC'nin verilerine göre geçen yildan bu yana ülkede 211 bin 961 kisi Kovid-19 yakaladi ve 2 bin 896 kisi virüsten öldü." dedi.

Ülkede koleranin hizla yayilmasinin endise verici oldugunun altini çizen Adetifa, "Insanlarin muhtemelen farkinda olmadigi sey, su anda ülkemizde 36 eyaletinden 33'ünde kolera yayildi. Bu eyaletlerin yaklasik alti ya da yedisinde NCDC'den hizli müdahale ekipleri var." ifadesini kullandi.

Adetifa, ülkede salgina karsi çesitli kampanyalar baslatildigini belirterek, NCDC'nin sanitasyon ve temiz su saglamak için Nijerya Valiler Forumu (NGF) ile is birligi yaptigini söyledi.

- Kolera nedir?

"Vibrio" bakterisinin neden oldugu kolera, gida ve su yoluyla bulasan bir hastalik. Siddetli ishale ve vücutta su kaybina yol açan kolera, tedavi edilmedigi takdirde ölümcül olabiliyor.

Nijerya'da temiz su ihtiyacinin karsilanamamasi ve tibbi müdahalenin aninda ve etkili yapilamamasi, hastalik ve ölüm riskini artiriyor.

Ülkede sitma, çocuk felci, tifo ve maymun çiçegi virüsü gibi salgin hastaliklara siklikla rastlaniyor.

Kaynak: AA