TIKA'dan Güney Sudanli Kadin Girisimcilere Destek

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Güney Sudan’da faaliyet gösteren Kadin Girisimciler Dernegine kapasite artirim destegi verdi.

TIKA, dernege çanak-çömlek yapim makinesi, dikis makineleri, ayakkabi makinesi, boncuk dizim makinesi ve nakis makineleri ile diger malzemeleri temin etti.

Bu makineler ve malzemeler sayesinde okuma yazma bilmeyen, çocuk sahibi dul kadinlar, çanak-çömlek, elbise, ayakkabi, el isi ve süs esyasi yaparak geçimini temin edebilecek.

Kadinlar, ürettikleri ürünleri pazarlarda, fuarlarda ve kermeslerde satarak ve elde ettikleri hasilatin bir kismiyla da ham madde temin ederek üretime devam edebilecek.

Proje açilisinda konusan Güney Sudan Kadin Girisimciler Dernegi Baskani Finella Iams, “Güney Sudan kadinlarini, ancak özellikle bugün burada bulunan kadinlari, yani hiçbir zaman sinifla tanisma firsati olmamis, okuma-yazma bilmeyen ve adinin altina imzasini atamayan kadinlari destekledigi için TIKA’ya tesekkür ederim.” dedi.

Projeden yararlanacak kadinlarin çogunlugunun dul ve anne olduklarini belirten Iams, bu kadinlarin ailelerinin bakimi, çocuklarinin tibbi masraflari, egitim giderleri ve gida güvenligini saglamak için elleriyle çalistiklarini, çanak-çömlek, nakis ve süs esyalari yaparak geçimlerini sagladiklarini ifade etti.

- "TIKA sayesinde üretim sayisi ve hizi artacak"

Iams, daha önce kadinlarin elleriyle yaptiklari esyalarin TIKA sayesinde artik makineler vasitasiyla yapilacagini, bunun da üretilen ürün sayisinda ve üretim hizinda büyük artislar saglayacagini vurguladi.

Güney Sudan Cumhurbaskani Yardimcisi Ofisi Cinsiyet ve Çocuk Refahi Dairesi Baskani Elizabeth Joseph Shadar da ataerkil toplumun dayattigi erkek çocuk egitiminin öncelikli oldugu inancinin degistirilmesi gerektigini dile getirdi.

Bu projeden bütün toplumun yararlanacagini, kadini güçlendirme projelerinin kadinlarin kendine güvenini artirdigini ve ekonomik bagimsizliklarini sagladigini belirten Shadar, projeden dolayi TIKA’ya tesekkürlerini sundu.

- Türkiye, kadin ve çocuklara yönelik desteklere öncelik veriyor

Türkiye'nin Cuba Büyükelçisi Erdem Mutaf ise Türk misyonunun kadin ve çocuklara yönelik destekleri öncelik olarak gördügünü, ülkede TIKA ve Kizilay tarafindan kisa süre içerisinde birçok proje gerçeklestirildigini aktardi.

Bu projelerin yararlanicilara azami fayda sagladigina dikkati çeken Büyükelçi Mutaf, yakin zamanda Türkiye Maarif Vakfinin da ülkeye gelerek egitim alaninda faaliyetlerine baslayacagini söyledi.

Türk insaninin kadinlarin iktisadi girisimlerine deger verdigini söyleyen Mutaf, bu yil içinde yetimhanelere gida ve oyuncak yardimi yapacaklarini kaydetti.

Kaynak: AA