Sili Halki Pazar Günü Devlet Baskanini Seçmek Için Sandiga Gidecek

Güney Amerika ülkesi Sili'de seçmenler, ülkeyi 2022-2026 yillarinda yönetecek devlet baskanini belirlemek için 21 Kasim Pazar günü düzenlenecek genel seçimlerde oy kullanacak.

Ülkede kayitli yaklasik 15 milyon seçmen, devlet baskani ile yardimcisinin yani sira, Senatonun 50 üyesinden 27'si ve Temsilciler Meclisinin 155 üyesini belirlemek için sandik basina gidecek.

Seçimde, "Itibari Destekliyorum" ittifakinin adayi sol görüslü 35 yasindaki Gabriel Boric, Cumhuriyetçi Parti'nin sag görüslü adayi 55 yasindaki Jose Antonio Kast, Hiristiyan Demokrat Parti'nin adayi Yasna Provoste, hükümetin de destekledigi "Haydi Sili" ittifakinin adayi Sebastian Sichel, Halkin Partisi'nin adayi Franco Parisi, Yenilikçi Parti'nin adayi Marco Enriquez-Ominami ve Vatansever Birligi'nin adayi Eduardo Artes yarisacak.

Kamuoyu arastirmalarina göre seçimde adaylardan Boric ile Kast öne çikiyor.

Seçimde, bir adayin ilk turda geçerli oylarin yarisindan fazlasini alamamasi durumunda, en çok oy alan iki adayin yarisacagi ikinci tur seçimleri 19 Aralik'ta düzenlenecek.

- Anketler ikinci tura isaret ediyor

Anket sonuçlari, bir adayin tek basina oy çogunlugunu elde edemeyecegine ve seçimin ikinci tura kalacagina isaret ediyor.

Anketler, yaklasik 19 milyon nüfuslu Sili'de genç kesimin dikkatini çeken Boric'in yüzde 18 ila 30 arasinda, Kast'in ise yüzde 22 ila 36 arasinda oy alacagini gösteriyor.

Activa Research'in son anketinde oy oranlari, Kast yüzde 21,7, Boric yüzde 17,7, Provoste yüzde 10,9, Sichel yüzde 8,2, Parisi yüzde 7,3, Enriquez-Ominami yüzde 3,9 ve Artes yüzde 1,9 seklinde sonuçlandi.

Data Influeye'nin yaptigi anket sonucunda Boric yüzde 32, Kast yüzde 27 ve Provoste yüzde 13, Sichel yüzde 9, Parisi yüzde 8, Enriquez-Ominami yüzde 4 ve Artes yüzde 2 sonucuna ulasti.

- Zorlu seçim sürecinin sert atmosferi

Boric'in ittifakindan senatör adayi Karina Oliva'nin seçim kampanyalari için aldigi ödeneklerde yolsuzluk yaptigi iddialari, belirsizligin hakim oldugu seçim tansiyonunu yükseltti.

Seçime günler kala temsil ettigi ittifakin adinin yolsuzlukla anilmasina iliskin Boric, Oliva hakkinda yapilan sikayeti "ciddi" olarak niteledi ve açikliga kavusturulmasi gerektigini ifade etti.

Kaynak: AA