ABD Ve Afrika Birligi, Etiyopya'daki Taraflara Ateskes Için Baski Yapiyor

ABD ve Afrika Birliginin Etiyopya'nin kuzeyinde artan çatismalar üzerine taraflara ateskes için baski yaptigi bildirildi.

ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ile Etiyopya Disisleri Bakani Demeke Mekonnen, baskent Addis Ababa'da bir araya geldi.

Görüsmenin ardindan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Dina Müfti, yaptigi açiklamada, Mekonnen ile Feltman'in görüsmesindeki odak noktasinin Etiyopya güçleri ve Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) arasinda bir yil süren silahli çatisma oldugunu belirtti.

Mekonnen, Feltman'a hükümetin hala isyancilarin ve ticari açidan önemli Kombolcha kasabasinin kontrolünde olan Amhara bölgesel eyaletindeki UNESCO mirasi kenti Lalibella'ya insani yardim uçuslarini onayladigini söyledi.

Bu arada, Afrika Birliginin (AfB) Afrika Boynuzu Elçisi Olusegun Obasanjo'nun da ara buluculuk çabalarini sürdürmek için Addis Ababa'da ziyarette bulundugu bildirildi.

Feltman ve Obasanjo'nun taraflara düsmanliklari derhal ve ön kosulsuz sona erdirmeleri ve ateskes için baski yaptigi belirtildi.

Etiyopya hükümeti, 2 Kasim'da güneye ilerleyisini sürdüren isyanci TPLF saldirilari nedeniyle ülkede olaganüstü hal ilan etmisti.

TPLF'nin, baskent Addis Ababa'ya yapabilecegi muhtemel saldirilara karsi savunma görev birlikleri olusturulmustu.

Ülkenin kuzeyinde 1 yili askin süredir devam eden çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kisi acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA