Sehit Senay Aybüke Yalçin Kütüphanesini Bir Yilda 300 Bin Kisi Ziyaret Etti

Batman'da Kültür ve Turizm Bakanliginca kitap görünümünde insa edilen, dünyada 'taninmayi hak eden' 32 kütüphane arasina giren kütüphaneye ziyaretçi ilgisi her geçen gün artiyor Il Kültür ve Turizm Müdürü Ihsan Aslanli; 'Dünya artik kütüphanemizi tanidi. Dünyanin tanidigi kütüphanemiz ile sehidimizin de ismi dünyada yer edinmis oldu'

IBRAHIM TOPRAK/MUHYEDDIN BEYCA - Batman'da Kültür ve Turizm Bakanliginca kitap görünümünde insa edilen, dünyada "taninmayi hak eden" 32 kütüphane arasina giren "Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Il Halk Kütüphanesi"ni bir yilda 300 bin kisi ziyaret etti.

Batman'in Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de PKK'li teröristlerin saldirisi sonucu sehit düsen müzik ögretmeni Senay Aybüke Yalçin'in isminin verildigi 4 katli kütüphane; modern mimarisi, genis iç yapisi, akilli kütüphane uygulamalari ve 150 bin kitap kapasitesi ile kitapseverlerin bulusma noktasi oldu.

8 bin 300 metrekare kullanim alanina sahip, okuma ve arastirma salonlari, görme ve isitme engelliler ile çocuklar için özel alanlarin bulundugu, 1200 kisiye hizmet verebilen kütüphanenin, Uluslararasi Kütüphane Dernekleri ve Kurumlari Federasyonunca (IFLA) düzenlenen yarismada, dünyada "taninmayi hak eden" 32 kütüphaneden biri seçilmesi ile Türkiye'nin yani sira dünyada da taninirligi artti.

18 Kasim 2020'de hizmete açilan, haftanin 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasinda hizmet veren kütüphaneden bir yilda 300 bin kitapsever faydalandi.

- "Dünya artik kütüphanemizi tanidi"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ihsan Aslanli, AA muhabirine, Türkiye'nin bu yil ilk kez IFLA tarafindan düzenlenen yarismaya katildigini belirtti.

Yarismaya katilan kütüphanelerin 51 kriterde degerlendirildigini dile getiren Aslanli, Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Il Halk Kütüphanesi'nin bu kriterleri yerine getirerek, derece elde ettigini söyledi.

Aslanli, sehidin isminin yasatildigi kütüphanenin dünyada taninmasi gereken 32 kütüphaneden biri olmasinin önemine deginerek, "Gerek çevrecilik yönü gerek ekolojik sistemdeki dengesi gibi bütün bu konulari yerine getiren kütüphanelerden biri biz olduk. Dünya artik kütüphanemizi tanidi. Dünyanin tanidigi kütüphanemiz ile sehidimizin de ismi dünyada yer edinmis oldu." dedi.

Kütüphanenin ayni zamanda bir yasam alani da olduguna isaret eden Aslanli, buradan her yasta kisinin istifade ettigini, çocuklarin, gençlerin kitap okudugunu, ders çalistigini söyledi. Burada yaslilari ve emeklileri de agirladiklarini aktaran Aslanli, 0-3 yas grubuna dahi hizmet verdiklerini dile getirdi.

- Salgina ragmen binlerce kitapsever istifade etti

Kütüphane müdürü Derya Alapala da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen kütüphaneyi bir yilda 300 bin kisinin ziyaret ettigini animsatti.

Kovid-19 tedbirleri kapsaminda kütüphanenin bir süre kapali kaldigini, mesai saatlerinin kisitlandigini, kapasitenin yariya düsürüldügünü aktaran Alapala, buna ragmen yüksek ziyaretçi ilgisi ile karsilastiklarini ifade etti.

Alapala, güncel ve zengin bir kitap koleksiyonu ile haftanin 7 günü hizmet vermeyi sürdürdüklerini vurguladi.

Kütüphaneden yararlanan gençlerden Aleyna Eylül Uyanik, üniversite sinavlarina hazirlandigini belirtti.

Yaren Demirhan da lise mezunu oldugunu, dil sinavina hazirlandigini ifade ederek, "Kütüphanede herkes ders çalisiyor. Bu da benim azmimi artiriyor. Bundan dolayi haftanin her günü geliyor, sabah 08.00'den aksam 22.00'ye kadar burada ders çalisiyorum." diye konustu.

Kaynak: AA