Elini Is Makinesine Kaptiran Gencin Kayip Parmagi 6 Saat Sonra Dikildi

Gaziantep'te elini is makinesine kaptiran 23 yasindaki O.B'nin kopan ve 6 saat sonra bulunan parmagi yerine dikildi.

Özel bir hastaneden yapilan yazili açiklamaya göre, fabrikada çalisan O.B'nin is makinesine kaptirdigi sag elinin bas parmagi koptu.

Is arkadaslari tarafindan hastaneye kaldirilan genç, parmagi bulunamadigi için ameliyata alinamadi.

Arkadaslarinin 6 saatlik çalismasi sonucu bulunan parmak, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Op. Dr. Vasil Ercüment Erbas tarafindan yerine dikildi.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen O.B, aci çekerken bir yandan da parmagini kaybetmenin üzüntüsünü yasadigini belirtti.

Parmagi bulunamadigi için sadece kopan yerin sarildigini anlatan O.B, "Sag olsun arkadaslarim parmagimi bulup hemen bu tür operasyonlari basari ile gerçeklestiren Vasil Erbas'a basvurmuslar. Bizi hemen kabul etti. Ben kopma süresi nedeniyle umutsuzdum. Doktorum yerine dikti ve parmagimi kullanabilecegimi söyledi. Çok tesekkür ederim." ifadelerini kullandi.

Ameliyati gerçeklestiren Erbas da zor ve riskli bir operasyon yaptiklarina deginerek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Operasyonu mikro cerrahi teknikle gerçeklestirdiklerini aktaran Erbas, sunlari kaydetti:

"Damarlari, sinirleri, tendonlari onarmak üzere tekrar parmagi eline birlestirdik ve dolasimi sagladik. Hastamiz böylece travma sonucu kaybettigi parmagina tekrar kavusmus oldu. Ameliyat sonrasi iyilesme süreci tamamlandiktan sonra fizik tedavi ile kisa süre sonra parmaklarini rahatlikla kullanabilecek."

- "Kopan parmak islatilip beze sarilmali"

Erbas, kopan organin dogru saklanmasi ve tasinmasi gerektiginin altini çizerek, su bilgileri paylasti:

"Kopan parmak islatilip beze sarilmali ve naylon posete konulmali. Bu posetin de içinde buzlu su olan baska bir posete konulmasi gerekiyor. Parmak 6 saat süreyle bu sekilde kalabilir ancak bu süre 8-10 saate kadar da çikabiliyor. En çok parmagin buz kaliplarinin arasinda sikistirilarak bize getirilmesi ile karsilasiyoruz. Bu hatali bir davranis. Çünkü hem parmaktaki dokularin donmasina hem de ezilmeye neden oluyor. Erken basvurularda parmagi kurtarma sansimiz biraz daha artiyor. El ve kol kopmalarinda ise kas dokusu fazlalastikça bekleme süresi de kisaliyor. Bu nedenle bu durumlarda süre daha büyük önem kazaniyor."

Kaynak: AA