Mezopotamya Gurme Ve Yöresel Lezzetler Fuari Açildi

Diyarbakir’da 6 gün sürecek olan Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuari, 53 metrelik örgülü peynirin kesimiyle baslarken, Rize ile birlikte 55 ilin tanitilacagi fuarda, söyleyisiler ve paneller ile yarismalar düzenlenecek.

Mezopotamya Gurme Ve Yöresel Lezzetler Fuari Açildi
Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) ve Mezopotamya Fuarciligin organize ettigi Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuari, 53 metrelik örgü peyniri kesimiyle basladi.

Bölgenin Gastronomi Turizmine önemli katki sunacak olan fuara, Rize, Aydin, Van, Osmaniye, İçel, Sivas, Kastamonu, Trabzon, Hatay ve Kayseri olmak üzere 55 il yer alirken, Mezopotamya Fuar Merkezi’nde düzenlenen açilisa Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Diyarbakir Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal, ile 52 ilin Ticaret Odasi Baskanlari ve çok sayida davetli katildi.

Fuar, Rize horon ekibi ve Diyarbakir halk oyunlarin gösterisi ile yöresel sarkilarin söylenmesiyle fuar açilisi gerçeklestirilirken, fuarin onu konugu ise Rize oldu.

Fuarda onur konugu olarak konusan Rize Valisi Kemal Çeber, Rize’deki vatandaslarin selamlarini Diyarbakir’a arz ettigini aktararak, “Hep beraber bir heyecan duyuyoruz. Yaklasik 3 yildir bu konseptte hiçbir faaliyete katilmadik. Rize çok zengin kültüre sahip bir il, her fuarda özel davetler gelir. Pandemi ve diger gerekçelerle bu kapsamda katilim saglayamamistik. Ama davet Diyarbakir’dan olunca yaklasik 250 kisilik ekiple buradayiz. Sehri esimle birlikte gezdim, tarihi yerlere baktim. Diyarbakir’in çok degistigini gördüm. Her geldigimde Diyarbakir’dan çok etkilendim. Medeniyetin ilk filizlendigi yer burasi. Kadim bir kent” dedi.

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu da Diyarbakir’da önemli bir etkinligi birlikte açtiklarini belirterek, “12 bin 500 yillik insan birikimini burada. Biz Diyarbakir’i tarif ederken gastronomi bakimindan tarif ederken insanligin lezzet serüveninin basladigi yerdir diyoruz Diyarbakir’a. Bunu tesadüfen söylemiyoruz. Çünkü insanoglu yerlesik hayata bu cografyada Mezopotamya’da, Diyarbakir’da, Sanliurfa’da ve Mardin’de geçti. Insanoglu ilk kültür tanimini, bugdayi, arpayi, mercimegi bu topraklarda tarimina baslayarak yapti. Hayvanlari bu topraklarda evcillestirdi. ilk mayali ekmegi Diyarbakir’da körük tepede mayaladi ve pisirdi. Ant içen gastronomi deyince, lezzet deyince, bölge çok önemli, ülkemiz çok önemli. Biz elimizdeki çok önemli bir degeri mutfak kültürümüzü yemeklerimizi gastronomi kültürümüzün yeni yeni farkina variyoruz. Bütün sehirler, Antalya’siyla, Rize’siyle, Bursa’siyla Diyarbakir’i ile, Gaziantep’iyle, Hatay’i. yeni yeni degerlerimizin farkina variyoruz. Dünya gastronomiden yillardir para kazaniyor. Biz sadece kendimiz tüketiyoruz. Ama bu fuarlar insallah elimizdeki bu büyük serveti hem kendimiz için hem insanlik için kullanma yolunda bize firsat verecek” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan katilimcilar tarafindan kurdele ve Rize’nin il plaka kodu olan 53 metre uzunlugunda örgülü peynir kesilmesiyle açildi.

Açilisin ardindan fuara katilan Rize Valisi Kemal Çeber ve beraberindeki heyet, Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu tarafindan fuarda açilan stantlari dolasti.
Kaynak: İHA