Mevsimsel Degisikliklerde Her Bas Agrisi Migren Degil

Soguk havalarin etkili oldugu dönemlerde bas agrilari artiyor. Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Nöroloji Uzmani Dr. Alevtina Ersoy, bas agrilari ile ilgili bilgilendirerek, “Mevsimsel degisikliklerde her bas agrisi migren demek degildir" dedi.

Mevsimsel Degisikliklerde Her Bas Agrisi Migren Degil
En sik görülen bas agrilarinin basinda migren, gerilim tipi ve küme tiplerin geldigini belirten Nöroloji Uzmani Dr. Ersoy, mevsim geçislerinin migren agrilarini tetikledigine dikkat çekerek, "Mevsim geçislerinde rüzgar artar, nem orani daha sik degisir ve bütün bunlar migreni olan hastalarda agriyi tetikler. Ilkbahar ve sonbahar aylarinda ise, küme tip bas agrilari artis gösterir. Kis aylarinda ise grip enfeksiyon orani artigindan enfeksiyonlara bagli bas agrilarindan sikayetler görülür" seklinde konustu.

Soguk havalarin gelmesi ile bas agrilarinda ciddi bir artis görüldügünü söyleyen Ersoy, “Migren, soguga duyarli, soguk havalardan kaynakli bas agrilari, soguk yiyecek, içecek agiza alindiginda, yutuldugunda, soguk suya dalma, islak saçla soguk hava da açik bas ile dondurucu soguklara maruz kaldigi zaman bir kaç dakika içinde gelisebilir. Bu bas agrisi genellikle siddetli, saplanici, sakak ve alin bölgesinde olabilir. Soguk uyarisi ortadan kalktiginda bas agrisi bir kaç dakika içinde düzelebilir, bu tür bas agrilari tedavi gerektirmez” ifadelerini kullandi.

Soguk ile tetiklenen bas agrilarinin her insanda olabilecegini kaydeden Ersoy, bunun ile birlikte migren olan hastalar da bu tür agrilarin daha fazla gözlemlendigini ifade etti.

Ersoy, “Migren, hava degisikligi basta olmak üzere çevresel faktörlerden etkilenen bir bas agrisidir. Rüzgarli, asiri sicak ve soguk havalarda migren ataklarinda artis görülebilir. Migren bas agrilari genellikle tek tarafli zonklayici, göz etrafinda, sakakta ya da ensede baslayan bas agrilaridir. Bu bas agrilarina bulanti ve kusma eslik edebilir. Ayrica kokudan rahatsiz olmak, isiktan rahatsiz olmak ayrica sesten de rahatsiz olunabilir. Ifade ettigim gibi migren tek tarafli bas agrisi ve bu taraf degisikligi gösterir. Bu bir tarafta daha agir olmakla beraber diger tarafta daha hafif de olsa olabiliyor. Bu bazi tanimlarda iki tarafli da olabiliyor. Bas agrisindan önce bazi hastalarda görme kaybi olabilir. Puslu görme, isik çakmalari ve fotopsi dedigimiz zikzak tarzinda ve sinek uçusma sekilde görsel fenomenler olabilir. Bu tip avrolar bas agrisi öncesinde baslar ve en fazla bir saat kadar sürebilir.

Migren bas agrisi bir gün ile 72 saat yani üç güne kadar devam edebilir. Eger bas agrilari daha uzun sürüyor ise mutlaka doktora gitmek gerekiyor” diye konustu.

Soguk havalardan en iyi korunmanin yolunun soguktan kaçmak olduguna dikkat çeken Ersoy, “Soguk havalarda atki, bere, sapka giyme ihmal edilmemeli. Buna ragmen bas agrilari devam ediyor, bas agrisina bogaz agrisi, burun tikanikligi, burun akintisi, ates, kulak agrisi da eslik ediyorsa mutlaka doktora basvurmali" seklinde konustu.

Kaynak: İHA