Dünya Ticaret Örgütü Açiklamasi Arz Darbogazlari Nedeniyle Küresel Mal Ticareti Yavasliyor

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Mal Ticareti Barometresi, kritik sektördeki arz kesintileri nedeniyle küresel mal ticaretin yavasladigini gösterdi.

DTÖ, Küresel Mal Ticaret Barometresi Kasim Raporu'nu yayimladi. Buna göre, DTÖ Mal Ticareti Barometresi, agustostaki 2016'dan bu yana en yüksek seviye olan 110,4 puandan kasimda 99,5 puana geriledi.

Barometredeki düsüs, küresel mal ticaretinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ilk sokunun sonra keskin bir toparlanmanin ardindan yavaslamaya basladigini gösterdi.

DTÖ raporunda, barometredeki düsüse ithalat talebinde azalma, otomobil ve yari iletkenler gibi genis çapta ticareti yapilan mallarin üretim ve arzinin kesintiye ugramasinin katkida bulundugu belirtildi.

Raporda, küresel ticaret görünümün asagi yönlü riskler, bölgesel farkliliklar ve küresel hizmet ticaretinin devam eden zayifliginin "gölgesinde" kaldigi kaydedildi.

Barometredeki 100'den büyük okumalar trendin üzerinde büyüme olacagini gösterirken, 100'ün altindaki okumalar trendin altindaki büyümeye isaret ediyor. DTÖ Küresel Mal Ticareti Barometresi yilda 4 kez yayinlaniyor.

Kaynak: AA