Çiftçi Sütten Para Kazaninca Üretim De Isleme Tesisleri De Artti

Erzurum Tarim ve Orman Müdürü Osman Akar: 'Geçmis yillarda Erzurum'da süt üretimine çok fazla önem verilmiyordu. Süt buzagi beslemede kullaniliyordu veya aile ihtiyaci için kullaniyordu. Sanayiye aktarilmiyordu. Su an 350 bin ton süt sanayiye soguk zincirden aktariliyor' 'Erzurum'da su an onayli 27 süt isletmemiz var. Küçük aile isletmeleri kuruldu ve bu hayvan isletmeleri ayda 5 bin, bazilari ise 10 bin liranin üzerinde süt geliri sagliyor'

SELAMI KÜÇÜKOGLU - Türkiye'nin hayvancilik merkezlerinden Erzurum'da, devletin sagladigi desteklerle sütten para kazanan çiftçiler üretimlerini artirdi, sektör temsilcileri de yeni süt isleme tesisleri kurdu.

Valilik, Büyüksehir Belediyesi, Erzurum Ticaret Borsasi ile Tarim ve Orman Il Müdürlügünün katkilariyla baslatilan "Erzurum Il Süt Sektörü Soguk Zincir Kurulumu Projesi" kentteki süt üreticisi sayisini artirdi.

Özellikle kirsal kesimlerde süt üretimine yönelen çiftçiler, proje sayesinde, ürettikleri sütü Ulusal Süt Konseyinin belirledigi fiyat üzerinden satarak gelir saglamaya basladi.

Büyükbas hayvan sayisinda yakalanan ivme, tarim alaninda yapilan yatirimlar ve besicilere yönelik projeler sayesinde çiftçilerin sektöre yönelmesiyle kentteki süt üretimi ve süt isleyen tesis sayisi artti.

Destek ve tesviklerle son iki yilda süt isleme tesisi sayisi 11 adet artarak 27'ye ulasti.

- Yillik süt üretimi 970 bin tona yaklasti

Il Tarim ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, Erzurum'un ülke genelinde büyükbas hayvan sayisi bakimindan ikinci sirada oldugunu ve bu varligin süt üretimine yansidigini söyledi.

Hayvan popülasyonundaki artis sonrasi süt üretiminde yillik 970 bin ton civarina ulasildigini ifade eden Akar, "Türkiye'nin sütünün yüzde 4,3'ü Erzurum'da üretiliyor ve Türkiye'de en fazla üretilen sütte üçüncü siradayiz. Üretilen sütün tamami sanayiye aktarilmiyor. Sanayi altyapisi tam seviyede degil. Buzagi bölgesi oldugumuz için 350 bin tonu sanayiye aktariliyor ve gerisi de buzagi beslenmesinde kullaniliyor." diye konustu.

Akar, Erzurum'un buzagi yetistiren bir il konumunda bulunmasi nedeniyle yetistiricinin buzagi beslemesinde süt kullanimina önem verdigini belirtti.

Kaba yem tohumu üretiminin desteklemesinin de süt üretimini artirdigini dile getiren Akar, söyle devam etti:

"Bu desteklerin yani sira diger desteklerle illerde soguk sütün tasinmasi projesiyle süt üretiminden yetistiricilerimiz para kazanmaya basladi. Geçmis yillarda süt fiyati, Ulusal Süt Konseyinin yari fiyatina geliyordu. Su an süt fiyati Ulusal Süt Konseyine denk, hatta üzerinde. Sütten para kazandigi için üretici süt üretimine egilim gösterdi ve süt üretimi ivme kazandi. Ülkesel olarak yetistirici bölgesi olmamiz açisindan olaya bakarsak, süt üretiminin giderek artacagi söylenebilir."

- Süt üretimi yükselince bunu isleyecek tesis sayisi da artti

Ata ve dededen kalma eski yöntemlerin birakilmasinin ve hayvancilikta kaliteli beslenmeye yönelmenin süt miktarindaki artisi hizlandirdigini bildiren Akar, artan süt üretimiyle buzagi sayisinin da yükselmesinin hedeflendigini ifade etti.

Akar, süt üretiminin artmasinin ardindan yerel süt ürünleri isletmelerinin sayisinin da arttigini belirterek sunlari kaydetti:

"Geçmis yillarda Erzurum'da süt üretimine çok fazla önem verilmiyordu. Süt buzagi beslemede kullaniliyordu veya aile ihtiyaci için kullaniyordu. Sanayiye aktarilmiyordu. Su an 350 bin ton süt sanayiye soguk zincirden aktariliyor. Erzurum'da su an onayli 27 süt isletmemiz var. Bölgede küçük aile isletmeleri kuruldu ve bu hayvan isletmeleri ayda 5 bin, bazilari ise 10 bin liranin üzerinde süt geliri sagliyor."
Kaynak: AA