BM Açiklamasi Belarus-Polonya Sinirindaki Göçmenlere Karsi Güç Kullanilmamali

Birlesmis Milletler (BM), Belarus-Polonya sinirinda Avrupa’ya göçme arayisindaki göçmenlere karsi güç kullanilmamasi çagrisi yapti.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basin brifinginde, Belarus- Polonya sinirindaki göçmenlerin durumu ve onlara yönelik muameleden endise duyduklarini söyledi.

Sinirda bulunanlara onurlu bir sekilde muamele gösterilmesi gerektigini belirten Haq, BM Mülteciler Yüksek Komiserligi ve Uluslararasi Göç Örgütünün bu göçmenlerle görüsmesi gerektigini bildirdi.

Haq, "Bu kisilerin ülkeler arasindaki anlasmazliklarda araç ya da piyon olarak kullanilmasini istemiyoruz. Hak ettikleri saygiyi görmüyorlar.'' ifadesini kullandi.

Polonya güvenlik güçlerinin sinirdaki göçmenlere biber gazi ve tazyikli suyla müdahalesine iliskin ise Haq, söz konusu müdahaleyi henüz dogrulayamadiklarini ancak bu sekilde davranilmasinin yanlis oldugunu belirtti.

Haq, göçmenlere karsi güç kullanilmamasi gerektigini söyledi.

Belarus-Polonya sinirinda Avrupa'ya göçme arayisinda olan çok sayida kisinin Polonya'ya geçmek istemesi, iki ülke sinirinda tansiyonu yükseltti.

Belarus, Polonya'yi Avrupa'ya göçme arayisindaki kisilere insani muamele göstermemekle, Polonya yönetimi ise Belarus'u bu kisileri siyasi araç olarak kullanmakla suçluyor.

Kaynak: AA