Biden, Nikaragua Devlet Baskani Ortega Ve Birçok Nikaragualinin ABD'ye Girisini Yasakladi

ABD Baskani Joe Biden, "Nikaragua'nin demokrasisine zarar verdikleri" gerekçesiyle Nikaragua Devlet Baskani Daniel Ortega, Ortega'nin esi ve Baskan Yardimcisi Rosario Murillo ile "demokrasiye zarar veren" eylemlerde bulunan kisilerin ABD'ye girisini yasakladi.

Biden, Nikaragua'da geçen hafta yapilan tartismali seçimlerin ardindan bugün "Nikaragua'da demokrasiyi tehdit eden politikalar ya da eylemlerden sorunlu kisilerin ABD'ye girisinin yasaklanmasi" baslikli bir kararname imzaladi.

"Demokrasiye zarar veren" olarak nitelendirdigi eylemlerde bulunan ya da politikalari destekleyen kisilerin ABD'ye girisinin engellenmesinin Nikaragua demokrasisine verilen bir destek oldugunu belirten Biden, bu kapsamda Nikaragua Devlet Baskani Ortega, Ortega'nin esi ve Baskan Yardimcisi Murillo'nun yani sira çok sayida Nikaraguali yetkilinin ABD'ye girisinin yasaklandigini vurguladi.

Biden, "Ortega hükümetinin ve onu destekleyenlerin baskici ve istismarci eylemleri, ABD'yi harekete geçmeye itmistir." ifadesini kullandi.

- ABD, Nikaragua seçimlerini "hileli" ve "demokrasiye aykiri" olarak nitelendiriyor

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da 7 Kasim'da yapilan seçimlerde, Yüksek Seçim Kurulu'nun açiklamasina göre, oylarin yüzde 75'ini alan Daniel Ortega 4. kez devlet baskani seçilmisti.

ABD yönetimi, Nikaragua'da yapilan seçimleri "hileli" ve "demokrasiye aykiri" olarak nitelendirerek, bu ülkeye yönelik yeni yaptirimlarin sinyalini vermisti.

ABD, 15 Kasim'da Nikaragua Kamu Bakanligi ve 9 hükümet yetkilisini yaptirim listesine almisti.

Kaynak: AA