Avustralya'nin Melbourne Kenti Yilbasina Kadar Normale Dönmeye Hazirlaniyor

Avustralya’da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) en fazla can kaybi ile vaka sayisina neden oldugu Victoria ve eyaletin baskenti Melbourne'de hayatin yilbasina kadar normale dönmesi için hazirliklar yapiliyor.

Melbourne Belediyesi, Kovid-19 salginina karsi alinan siki tedbirler kapsaminda çesitli tarihlerde 6 kez tam kapanmaya giderek toplam 267 gün süreyle dünyanin en uzun tam kapanmasina maruz kalan kent merkezindeki hayati canlandirmak için harekete geçti.

Kovid-19 yasaklarinin kaldirilmasiyla aylarca kapali kalan kent merkezini yeniden cazip hale getirmek isteyen belediye, kamu binalarindan alisveris merkezlerine, meydanlardan parklara, ana caddelerden pasajlara kadar, halkin ugrak yerlerini vatandaslarin yilbasini renkli bir sekilde geçirmeleri için süsledi.

Bu sene yilbasina yaklasik 1,5 ay kala baslayan hazirliklar kapsaminda, Kovid-19 salginindan dolayi aylarca kent merkezine ugramayan Avustralyalilarin, sehre gelerek yeniden normal hayatlarina dönmesi hedefleniyor.

Merkezdeki tarihi binalara yansitilan çizgi animasyonlarin yani sira özel magazalarin vitrinleri de 3 boyutlu hareketli tasarim ve anlatimlarla çocuklarin ilgisini çekecek sekilde dekore edildi.

Yaklasik 5 milyonluk nüfusuyla Avustralya'nin ikinci büyük kenti olan Melbourne'deki tam kapanmalardan dolayi önemli oranda maddi kayip yasayan sehir merkezindeki is yerlerinin de yilbasina kadar hayatin normale dönmesiyle eski canliliklarina kavusmasi bekleniyor.

Ilk Kovid-19 vakasinin 25 Ocak 2020'de kaydedildigi Avustralya'da bugüne kadar 191 bin 625 kisi virüse yakalanirken, 1898 kisi hayatini kaybetti.

Avustralya’da virüsten ölen 1898 kisiden 1239’u Victoria eyaleti ve eyaletin baskenti Melbourne'de, 612’si Yeni Güney Galler’de, 14’ü Avustralya Baskent Bölgesi’nde, 13’ü Tazmanya’da, 9’u Bati Avustralya’da, 7’si Queensland’da 4’ü de Güney Avustralya’da hayatini kaybetti.

Öte yandan ülkedeki toplam 191 bin 625 vakadan 106 bin 281 yine Victoria ve eyaletin baskenti Melbourne’de kaydedildi.

Salginin yayilmaya baslamasiyla Avustralya’da Kovid-19’un merkezi haline gelen ve farkli tarihlerde 6 kez tam kapamaya giren Melbourne, toplam 267 gün tam kapanmada kalarak dünyada en fazla kapanmaya giden kent olmustu.

Kaynak: AA