Putin Ve Macron, Belarus-Polonya Sinirindaki Göçmen Krizini Ve Ukrayna'daki Çatismalari Görüstü

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron, Ukrayna’nin dogusunda yasanan çatismalari ve Belarus-Polonya sinirinda yasanan göçmen krizini görüstü.

Putin Ve Macron, Belarus-Polonya Sinirindaki Göçmen Krizini Ve Ukrayna'daki Çatismalari Görüstü
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron, yaptiklari telefon görüsmesinde Ukrayna’nin dogusunda yasanan çatismalari ve Belarus-Polonya sinirinda yasanan göçmen krizini ele aldi. Kremlin Basin Servisi’nden yapilan açiklamada, Fransa’nin baskenti Paris’te düzenlenen Rusya-Fransa Güvenlik Isbirligi Toplantisi’ndan dolayi Putin ve Macron’un memnuniyetlerini dile getirdikleri aktarilarak, "Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron arasinda uzun bir telefon görüsmesi gerçeklesti. Iki ülkenin disisleri ve savunma bakanlarinin katilimiyla 12 Kasim’da Paris’te gerçeklestirilen yeni Rusya-Fransa Güvenlik Isbirligi Konseyi toplantisindan duyulan memnuniyet dile getirildi.

Ülke liderleri, askeri ve siyasi meselelerin yani sira, diger önemli konularda diyalogun sürdürülmesi gerektigini ifade etti" denildi.

Açiklamada Belarus-Polonya sinirinda yasanan mülteci krizine dair Putin ve Macron’un bilgi alisverisinde bulundugu belirtilerek, "Belarus ve AB sinirindaki mevcut duruma deginildi. Rusya Devlet Baskani, Polonya sinir muhafizlarinin mültecilere yönelik sert müdahalesine dikkat çekti" ifadeleri kullanildi.

Açiklamada Macron ve Putin’in Ukrayna’nin dogusundaki çatismalarin yani sira Karadeniz’deki NATO varligi konusunu da ele aldigi belirtilerek, "Her iki taraf, Ukrayna’daki iç çatismanin çözümünde ilerlemenin kaydedilmemesinden duydugu rahatsizligi dile getirdi. Donbass ile ilgili durumun kötülestigi kaydedildi. Bu baglamda Putin, ABD ve müttefiklerinin Karadeniz’de gerçeklestirdigi ve Rusya-NATO iliskilerindeki gerilimi artiran genis kapsamli tatbikatin kiskirtici niteligine dikkat çekti” denildi.

Daglik Karabag ve Libya konusu da görüsüldü

Iki liderlerin Daglik Karabag ve Libya konularini da ele aldigi belirtilen açiklamada, Putin’in Karabag’da yapilan üçlü ateskes anlasmasi çerçevesinde Rusya’nin istikrari sürdürmek ve anlasmalarin uygulanmasi yönünde tutarli adimlar atmaya devam ettigi aktarildi. Açiklamada, "Rusya Devlet Baskani ve Fransa Cumhurbaskani, Paris’te düzenlenen Libya konulu uluslararasi konferansin basarili bir sekilde düzenlenmesine dikkat çektiler. Siyasi çözüm sürecinde dinamiklerin korunmasi ve söz konusu konferansta alinan kararlar temelinde Libya’daki taraflarla sürekli çalismanin önemi vurgulandi" denildi.

Fransa, Ukrayna’nin toprak bütünlügünü savunmaya hazir

Fransa basininda yer alan haberlerde ise, Macron’un Ukrayna’nin dogusunda yasananlara dair Kiev yönetimine destek veren ifadeler kullandigi aktarilarak, "Macron, Putin ile yaptigi görüsmede Ukrayna’daki durum ve ülkenin toprak bütünlügü konusunda endiselerini dile getirdi. Macron, Putin’e Fransa’nin Ukrayna’nin toprak bütünlügünü savunmaya hazir oldugunu ifade etti" denildi.
Kaynak: İHA