IKBY Açiklamasi PKK, Belarus'a Göç Eden Kürtleri, Karalama Kampanyasi Için Kullaniyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi, Belarus'a göç eden Irakli Kürtlerin, terör örgütü PKK ile kaçakçilar tarafindan IKBY'yi karalamak amaciyla kullanildigini belirtti.

Konsey'den yapilan yazili açiklamada, IKBY'den bir grup vatandasin, Batili ülkelerde mültecilik hakki elde etmek için Belarus'a yöneldigi belirtilerek, "Bu vatandaslardan bazilari, gitmek istedikleri ülkelere kabullerini saglamak için PKK, kaçakçilar, turizm sirketleri ile siyaset tüccarlari tarafindan farkli bahaneler üretmeleri ve Kürdistan'a çesitli ithamlarda bulunmalari suretiyle kullanildilar." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, "IKBY'nin özgürce yasamak için güvenli bir siginak oldugu, bu nedenle Irak'in çesitli bölgelerinden, komsu ülkelerden ve yabancilardan çok sayida kisinin, Kürt bölgesine gelerek, daha iyi bir yasam için ikamet amaciyla buradaki güvenli ortamdan faydalandigi" belirtildi.

Konsey açiklamasinda, "Kürdistan'dan hiç kimse, siyasi sorun ya da kisisel özgürlüklerin sinirlanmasi nedeniyle göç etmeye mecbur kalmamistir." ifadelerine yer verildi.

Son haftalarda IKBY'deki aktivistler ve muhalif siyasetçiler, Kürtlerin Belarus'a ve oradan Avrupa'ya göçlerinin artmasinda, kötü yasam kosullari ve kisisel özgürlüklerin kisitlanmasinin etkili oldugunu belirtiyor.

Avrupa'ya göçme arayisindaki çok sayida Irakli Kürt, Belarus-Polonya sinirindaki ormanlik alanlarda bekliyor.

Kaynak: AA