Bulgaristan'da Degisime Devam Partisi Parlamento Seçimlerini Az Farkla Önde Götürüyor

Bulgaristan’da yapilan parlamento seçiminde sandik çikis anketlerine göre Kiril Petkov’un Degisime Devam Partisi (PP) oylarin yüzde 25,8’ini seçimi az farkla önde götürürken, cumhurbaskanligi seçiminde ise adaylarin yüzde 50’nin üzerinde oy alamamasi nedeniyle ikinci tura gidilecek.

Bulgaristan'da Degisime Devam Partisi Parlamento Seçimlerini Az Farkla Önde Götürüyor
Bulgaristan’da geçtigimiz nisan ve temmuz aylarinda gerçeklestirilen parlamento seçimlerinin ardindan hükümet kurma çalismalarinin basarisizlikla sonuçlanmasi üzerine erken genel seçim ve cumhurbaskanligi seçimi için halk bugün sandik basina gitmisti. Yerel saatle 07.00’de baslayan oy verme islemi, yerel saatle 20.00’da sona ererken, sandik çikis anketlerine göre seçimlerin kafa kafaya gittigi görüldü.

Ilk gelen sandik çikis anketine göre Kiril Petkov’un Degisime Devam Partisi (PP) oylarin yüzde 25,8’ini, eski Basbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’in Avrupali Gelisimi için Yurttaslar Partisi (GERB) oylarin yüzde 23,5’ini, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oylarin yüzde 14,4’ünü aldi.

Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlük Hareketi Partisi (HÖH) ise, oylarin yüzde 10,2’sini alarak parlamentoda dördüncü siyasi güç olmasi bekleniyor.

Cumhurbaskanligi yarisinda ilk turu Radev kazandi

Parlamento seçimleriyle ayni günde yapilan cumhurbaskanligi seçimindeki ilk turu resmi olmayan sonuçlara göre mevcut Cumhurbaskani Rumen Radev, oylarin yüzde 49,4’ünü alarak kazanirken, Anastas Gercikov ise oylarin yüzde 26.5’ini aldi. Adaylarin hiçbirinin yüzde 50’in üstünde oy alamamasi nedeniyle cumhurbaskanligi seçimindeki ikinci tur 21 Kasim günü yapilacak.

Kuruldugundan bu yana ilk defa kendi cumhurbaskani adayini çikaran HÖH’ün adayi ve Genel Baskani Mustafa Karadayi ise resmi olmayan sonuçlara göre oylarin yüzde 8.9’unu aldi.

Siyasi dügüm çözülecek mi?

Daha önce yapilan her iki seçimde de hükümet kurulamamasi ve siyasi partiler arasinda uzlasi saglanamamasi nedeniyle ülkedeki mevcut durumu siyasi dügüm olarak adlandirilirken, bu seçimde de herhangi bir partinin parlamentoda çogunlugu elde edemedigi görüldü.

Öte yandan parlamento seçimlerinde 20 siyasi parti ve koalisyon yarisirken, cumhurbaskanligi için ise 24 aday mücadele etti.
Kaynak: İHA