Sudan Egemenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Dagalu Ve 8 Üye Göreve Basladi

Sudan’da yeni Egemenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu ve 8 üye yemin ederek göreve basladi.

Egemenlik Konseyinden yapilan açiklamaya göre, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda gerçeklestirilen törende Egemenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Dagalu daha sonra 8 üye Konsey Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Yargitay Baskani Abdülaziz Fethurrahman Abidin’in huzurunda yemin etti.

Sudan Ordu Komutani Burhan, 11 Kasim’da yayimladigi kararnameyle daha önce feshettigi Egemenlik Konseyi'ni (Devlet Baskanligi) yeniden kurmus, Konseyin baskanligina kendisini, yardimciligina ise Hizli Destek Kuvvetleri Komutani Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu'yu getirmisti.

Her bölgeden temsilcilerin yer aldigi Konsey'de, 14 sandalyenin 6'si sivillere, 5'i orduya, 3'ü silahli hareketlere ayrilirken, doguyu temsil edecek ismin istisareler sonrasi belirlenecegi açiklanmisti.

Konsey Baskani Burhan da persembe günü yemin etmisti.

Sudan’da sivil yönetim talebiyle düzenlenen gösterileri organize eden Sudan Meslek Odalari Birligi ve çok sayida parti, yeni Egemenlik Konseyi’nin kurulmasina karsi çikmis ve 13 Kasim’da halki sokaga çagirmisti.

- Sudan'da askeri müdahale

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Askeri müdahale sonrasi azledilen Hamduk, orduyla herhangi bir diyaloga girmeden durumun 25 Ekim öncesine döndürülmesi sartina sikica bagli oldugunu belirtmisti.

Sudan Ordusu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Sudan'da askerin yönetime el koymasi sonrasi olusan yönetim krizinin asilmasi için kritik önemdeki konseyin kurulmasinin ardindan gözler yeni hükümetin olusturulmasina çevrildi.

Kaynak: AA