Japonya Basbakani Kisida Yil Bitmeden ABD Baskani Biden Ile Görüsecek

Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun bu yil bitmeden Washington'da ABD Baskani Joe Biden ile görüsecegi bildirildi.

Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa ile ABD'li mevkidasi Antony Blinken'in telefon görüsmesinde, ikili ve bölgesel gelismeler ele alindi.

Görüsmede ikili, hafta içinde yeniden basbakan seçilen Kisida Fumio'nun yil sonuna kadar Biden ile görüsmesi konusunda mutabik kaldi.

Kyodo ajansinin hükümet kaynaklarina dayandirdigi bilgiye göre, Washington'da gerçeklesecek zirve bu ay düzenlenebilir.

Telefon görüsmesi sonrasi basin mensuplarina konusan Bakan Hayasi, Dogu Çin Denizi'ndeki tartismali Senkaku Adalari'nin durumuna deginildigini bildirdi.

Hayasi, Senkaku'nun olasi silahli saldiriya ugramasi halinde, Japonya-ABD Güvenlik Anlasmasi'nin 5. maddesinin o bölgeyi kapsadiginin yeniden teyit edildigini aktardi.

Anlasmanin 5 maddesi, Japonya'nin kontrolü altindaki bölgelerin saldiriya ugramasi halinde, buralari Washington'un savunacagini beyan ediyor.

Bölgede "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonu gerçeklestirilmesinin önemine deginen Hayasi ve Blinken, Tayvan Bogazi'nda istikrarin önemini de vurguladi.

Öte yandan, iki diplomat, ABD ile Japonya Disisleri ve Savunma bakanlarini bir araya getirecek 2+2'li zirvenin erken tarihte gerçeklesmesini hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: AA