BAE, Bahreyn, ABD Ve Israil'den Ilk Kez Ortak Deniz Tatbikati

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanligi (NAVCENT), dün Israil, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve NAVCENT’in Kizildeniz’de ortak deniz tatbikati baslattigini duyururken, BAE ve Bahreyn ise, Israil ile iliskilerinin normallesmesinin ardindan ilk ortak deniz tatbikatini gerçeklestiriyor.

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanligi (NAVCENT) tarafindan yapilan açiklamada, dün Israil, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve NAVCENT’in Kizildeniz’de ortak deniz güvenligi operasyonlari tatbikati baslattigi kaydedildi. Açiklamada, 5 gün sürecek olan tatbikat kapsaminda USS Portland gemisine iliskin egitimin yer aldigini belirten NAVCENT, tatbikatin "katilan güçlerin denizcilik engelleme ekipleri arasindaki birlikte çalisabilirligi artiracagini" bildirdi. NAVCENT, ABD 5. Filosu (C5F) ve Birlesik Deniz Kuvvetleri (CMF) Komutani Koramiral Brad Cooper yaptigi açiklamada, "Denizcilik isbirligi, bölgesel güvenlik ve istikrar için gerekli olan seyrüsefer özgürlügünün ve serbest ticaret akisinin korunmasina yardimci oluyor" ifadelerini kullandi.

BAE ve Bahreyn’in, Israil ile iliskilerinin normallesmesinin ardindan gerçeklestirdigi ilk ortak deniz tatbikatina iliskin Israil tarafindan yapilan basi açiklamasinda, ABD gözetiminde böyle bir askeri isbirliginin baslamasinin, Iran’in bölgedeki "güç projeksiyonuna" karsi yardimci olabilecegi kaydedildi. Rütbesi ve adi açiklanamayan bir Israil deniz subayi ise, geçtigimiz Temmuz ayinda, birçok ülkenin ve Israil’in Iran’i suçladigi, Umman açiklarinda bir ticari gemide 2 kisinin ölümüne neden olan bir saldiriya atifta bulunarak, tatbikatin Kizildeniz’in güvenligini ve is birligini arttiracagini, fakat bölgede Iran terörü ile bir bütün olarak mücadele edildigi için bunun Kizildeniz ile sinirli kalmayacagini aktardi.

Öte yandan Israil ile BAE, geçtigimiz sene 15 Eylül’de eski ABD Baskani Donald Trump yönetiminin himayesinde Beyaz Saray’da düzenlenen resmi törenle "iliskilerin normallestirilmesine" yönelik Ibrahim Anlasmasi’na imza atmisti.
Kaynak: İHA