'Ay-Yildiz' Projeli Ormana 3 Yilda 55 Bin Fidan Dikildi

Sivas'in Koyulhisar ilçesinde 3 yil önce yanan ormanlik alanda 'ayyildiz' seklinde olusturulan bölgede yeni fidanlar boy veriyor Kaymakam Nurbaki Yalçin: 'Valiligimiz himayelerinde agaçlandirma seferberligi baslatildi. Toplumun her kesiminden, kamu kurumlarimizdan, siyasi partilerden, sivil toplum kuruluslarindan ve ögrencilerimizden çok ciddi destek gördük' 'Ormanlar cigerlerimiz, maalesef bu yaz talihsiz olaylar dizisi yasadik. Bunlari çok çabuk sekilde telafi etmemiz lazim'

SERHAT ZAFER - Sivas'in Koyulhisar ilçesinde 3 yil önce çikan yanginda zarar gören orman alaninda, "ay-yildiz" seklinde olusturulan bölgede geçen süreçte 55 bin fidan toprakla bulusturuldu.

Ortaseki köyü Koçali Mahallesi'nde, 25 Agustos 2018 yilinda çikan orman yangininda yaklasik 16 hektar alan zarar gördü.

Giresun Orman Bölge Müdürlügüne bagli Koyulhisar Orman Isletme Müdürlügü Karaçam Isletme Sefligi, yanan alanin yeniden agaçlandirilmasi için çalisma baslatti.

Yaklasik 4,5 hektar alanda is makineleri yardimiyla ay-yildiz sekli olusturulurken, yanan ormanin tamaminda fidan dikme çalismasi yapildi.

Kurumlarin ve vatandaslarin elbirligiyle ormanda yeniden fidanlar boy vermeye basladi.

Koyulhisar Kaymakami Nurbaki Yalçin, AA muhabirine, Sivas'in 450 bin hektar civarindaki orman varliginin yaklasik 100 bin hektarinin ilçelerinde bulundugunu söyledi.

Ilçede ciddi orman varliginin bulundugunu belirten Yalçin, 2018'de Ortaseki köyündeki talihsiz yanginda 16 hektar alanin zarar gördügünü animsatti.

- "Agaçlandirma seferberligi baslatildi"

Yanan ormanda yapilan çalismalari anlatan Yalçin, "O tarihten bugüne ilk etapta 35 bin, daha sonra 20 bin olmak üzere 55 bin kizilçam fidani toprakla bulusturuldu. Valiligimiz himayelerinde agaçlandirma seferberligi baslatildi. Toplumun her kesiminden, kamu kurumlarimizdan, siyasi partilerden, sivil toplum kuruluslarindan ve ögrencilerimizden çok ciddi destek gördük." dedi.

Yalçin, alanin ve fidanlarin bakiminin Koyulhisar Orman Isletme Müdürlügü tarafindan yapildigini ifade etti.

Yanan orman alaninda ay-yildizli örnek bir projenin uygulandigini anlatan Yalçin, "O dönemde böyle bir fikir arkadaslarimizin aklina gelmis, kamu kurumlarimizin organizasyonuyla, ögrencilerimizin destegiyle ay-yildiz alana naksedildi. Örnek bir proje oldu ve güzel oldu. Basta Sayin Valimiz olmak üzere görev yapmis kaymakamlarimiza ve tüm destek verenlere tesekkürlerimi iletiyorum." diye konustu.

Yalçin, 11 Kasim Milli Agaçlandirma Günü kapsaminda da ilçede belirlenen alanlarda fidan dikme etkinligi yapacaklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ormanlar cigerlerimiz, maalesef bu yaz talihsiz olaylar yasadik. Bunlari çok çabuk sekilde telafi etmemiz lazim. Orman varliklarina dikkat edecegiz. Vatandaslarimizi Milli Agaçlandirma Günü'nde bu seferberlige katilmaya davet ediyorum. Bunlar bizim milli servetimizdir, gözümüz gibi korumamiz gereken degerlerimizdir. Vatandaslarimiz dogasinin güzelligi, havasinin temizligi nedeniyle birçok bölgeyi piknik alani olarak kullanabiliyor. Bu noktada bir tehlikeye dikkati çekmek istiyorum. Lütfen bu alanlari kullandiktan sonra yaktigimiz ateslerin söndügünden emin olalim ve alanin temizligini yaparak ayrilalim. Bir agaç 30-40 yilda gelisiyor, büyüyor fakat toprakla bulustugunda ilerleme süreci çok zor oluyor. Bir bebek gibi bakim istiyor."
Kaynak: AA