Tutsi, 'Hedefimiz Göz Boyamak Degil, Dogru Olani Yapmaktir'

Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürü Firat Tutsi, Silvan ilçesine bagli mahallelerin içme suyu ve kanalizasyon sorunlarina çözüm üretmek amaciyla muhtarlarla bir araya geldigi toplantida altyapi konusunda hedeflerinin göz boyamak degil, dogru olani yapmak oldugunu belirtti.

Tutsi, 'Hedefimiz Göz Boyamak Degil, Dogru Olani Yapmaktir'
DISKI Genel Müdürlügü, vatandaslara içme suyu ve kanalizasyon alaninda daha iyi hizmet üretmek için ilçelerde muhtarlarla bir araya gelmeye devam ediyor. DISKI, Silvan ilçesinde var olan sorunlari dinlemek ve çözüm üretmek için muhtarlarla bir araya geldi. Tutsi, toplantida yaptigi konusmada DISKI’nin 15 bin 272 kilometrekarenin tamamina, 1 milyon 800 bin nüfusa 1277 personelle hizmet ettigini söyledi.

Var olan eksiklikleri iyi niyetle beraber çözeceklerini belirten Tutsi, muhtarlarin dile getirecegi sorunlarin kendileri açisindan çalismalarda yol haritasi olacagini ifade etti.



“552 milyon liranin tamami yatirima”

Tutsi, 552 milyon liranin tamaminin yatirima harcandigini belirterek, "En temel ihtiyaç olan içme suyunu vatandaslara ulastirmak için çalismalarimiz devam ediyor. Diyarbakir kent merkezinin 2050’e kadar içme suyu sorununu çözmek için Dicle Barajinda 2’inci Merhale Projesi çalismalarina basladik. Silvan’in 2045’e kadar içme suyu sorununu ortadan kaldirdik. DISKI 552 milyon bütçesinin tamamini kentte yatirim olarak kullaniyor. 2021 yili bütçesi kadar bu yil yatirima harcadik” dedi.

DISKI’nin, tüm gelirini içme suyu hizmeti verdigi abonelerden sagladigini ve yillik 140 milyon lira elektrik giderinin oldugunu hatirlatan Tutsi, özellikle ilçelerde kayip-kaçak oranin yüksekliginin yatirimlari sekteye ugrattigini belirtti.

Tutsi, kayip-kaçak sorununu birlikte hareket ederek çözebileceklerini ve kayip-kaçagin önüne geçtiklerinde kentte daha fazla yatirim yapacaklarini vurguladi. Kayip-kaçak, bahçe ve bostan sulamalari yüzünden bazi vatandaslarin içme suyuna ulasmakta sorun yasadiklarina dikkat çeken Tutsi, sorunun çözümü için muhtarlarin öncülük etmesi gerektigini dile getirdi.

“Yüksek orandaki kayip-kaçaga ragmen DISKI önemli yatirimlara imza atiyor”

2020’de 13 ilçenin elektrik faturasinin DISKI’ye maliyetinin 65 milyon lira, içme suyu için abonelerden 18 milyon 500 bin lira tahsil ettiklerini dile getiren Tutsi, buna ragmen DISKI’nin ilçelerde ve kirsal mahallelerde önemli yatirimlara imza attigini belirtti.

Tutsi, Silvan’da kayip-kaçak oraninin yüzde 66,7, 100 metreküp içme suyunun yüzde 66,7’sinin tahsilatini yapamadiklarini iletti. Silvan ilçe merkezine suanda 24 saat kesintisiz içme suyu verdiklerini dile getiren Tutsi, abone çalismalarinda önemli mesafe kat etmeleri gerektigini aktardi.

“Silvan’da kanalizasyonla ilgili çalismalarimiz olacak”

Silvan ilçesinin altyapi sorununu çözmek için kanalizasyon ile ilgili çalismalarinin olacaginin müjdesini veren Tutsi, altyapi konusunda hedeflerinin göz boyamak degil, dogru olani yapmak oldugunu belirterek, "Altyapiya her yil 1 milyon yatirim yaparak sorunu 1 yilligina ötelemek istemiyoruz. O yapilan 1 milyon liralik yatirim sorunu çözmeyecek, sadece kaynaklari bosuna heba edecek. Biz altyapi sorununa bir bütün olarak yaklasiyoruz. Kanalizasyon sorununa köklü çözüm üretmek için son teknolojiyle hazirladigimiz proje tamamlandi. Finansmanin bulunmasi durumunda insa edecegimiz atiksu aritma tesisi ile birlikte Silvan’in altyapi problemini tamamiyla çözecegiz. Imkanlar dahilinde Silvan’in yaninda olmaya devam edecegiz” seklinde konustu.

Silvan El-Cezeri Akademi Lise Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantiya Silvan Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Murat Öztürk ve muhtarlar katildi.

Kaynak: İHA