Türkiye, Botanik EXPO'lara Hazirlaniyor

Ilki 2016'da Antalya'da yapilan Botanik EXPO için Hatay, Kahramanmaras, Izmir ve Sakarya da siraya girdi Uluslararasi Bahçe Bitkileri Üreticileri Birligi Yönetim Kurulu Üyesi ve Süs Bitkileri ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ismail Yilmaz: 'Hem birlik olarak biz hem de Ingiltere'den heyet gelip, alanda incelemelerde bulunuyoruz. Proje asamasinda da sürecin takipçisi oluyoruz' 'Bu tür organizasyonlar sayesinde disaridan gelenler buradaki potansiyeli kesfetme imkanina kavusuyor. EXPO'lardaki beklentimiz sektörün disa dogru tanitimini yapip, daha çok ihracat gerçeklestirmektir'

HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Türkiye'de ilk kez 2016'da Antalya'da yapilan Botanik EXPO'da gelecek yil için Hatay, 2023 için Kahramanmaras, 2026 için Izmir ve 2029 yili için de Sakarya hazirliklara basladi.

Dünyanin en önemli organizasyonlarindan biri kabul edilen organizasyon, ülke genelinde yayiliyor. Ilki Antalya'da 23 Nisan 2016'da açilan ve 6 ay ziyaretçiye açik kalan EXPO'da, 52 ülkenin botanik bahçesi sergilendi.

Bu organizasyonun ardindan farkli kentlerden de basvurular gelmeye basladi.

Merkezi Ingiltere'de bulunan Uluslararasi Bahçe Bitkileri Üreticileri Birligi (AIPH) Yönetim Kurulu Üyesi ve Süs Bitkileri ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ismail Yilmaz, AA muhabirine, Antalya'da yapilan EXPO'nun A kategorisinde yer aldigini ve güzel bir organizasyon olarak tarihe geçtigini söyledi.

Botanik EXPO için sehirlerin ilk olarak Süs Bitkileri ve Mamulleri Ihracatçilari Birligine basvurdugunu dile getiren Yilmaz, birlik olarak onay verdikten sonra da AIPH'ye müracaatta bulunuldugunu ve sürecin bu sekilde ilerledigini kaydetti.

Kendisinin de AIPH Yönetim Kurulu üyesi oldugunu belirten Yilmaz, "Hem birlik olarak biz hem de Ingiltere'den heyet gelip, alanda incelemelerde bulunuyoruz. Proje asamasinda da sürecin takipçisi oluyoruz. Eger proje amaci disina çikiyorsa, bahçeden çok bina yogunlugu olusuyorsa projeyi durdurma yetkimiz var." diye konustu.

Hatay'in da botanik EXPO için basvuru yaptigini ve onaylandigini aktaran Yilmaz, gelecek yil nisanda B kategorisinde bir botanik EXPO'ya ev sahipligi yapacagini belirtti. Hatay'da Antakya ve Iskenderun'da iki noktada EXPO'nun gerçeklestirilecegini dile getiren Yilmaz, "Hatay'a arti katacak bir organizasyon. 'Medeniyetler Bahçesi ve Gastronomi' temasi üzerine. Hatay'a son derece yakisan iki baslik." dedi.

Hatay'da iki alanda da yesillendirme çalismalarinin devam ettigini söyleyen Yilmaz, güzel bir projenin ortaya çikmasini beklediklerini kaydetti.

- Cumhuriyetin 100. yilinda Kahramanmaras'ta EXPO

Yilmaz, 2023'te B kategorisinde bir EXPO'nun da Kahramanmaras'ta düzenlenecegini bildirdi. Cumhuriyetin 100. yilinda açilacagini belirten Yilmaz, "Burada da 'Doga Dostu Sehir ve Duyarlilik' temasi belirlendi. Orada da çalismalar son derece iyi gidiyor. Kahramanmaras'in Onikisubat ilçesinde gerçeklestirilecek." diye konustu.

Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin de B kategorisinde 2026 yili için yaptigi basvurunun onaylandigini anlatan Yilmaz, burada da "Uyum Içinde Yasamak" seklinde bir tema belirlendigini kaydetti.

Sakarya Büyüksehir Belediyesi'nin de 2029 için A kategorisinde bir botanik EXPO için basvuruda bulundugunu dile getiren Yilmaz, sunlari söyledi:

"A kategorisi için ülkeler yarismaya giriyor, kazanan ülkeye A kategorisinde bir EXPO veriliyor. Su anda 6 ay gibi bir süre var, bu süre içinde baska ülkeler de çikarsa yarisma sonucunda hangi ülkeye verilecegi kesinlesecek. Tabii ki biz de Sakarya için adayligimizi ilan ettik, yönetim kurulunda ben de Türkiye'yi temsil ediyorum. Yapacagimiz lobilerle ülkemizde bu organizasyonun gerçeklestirilmesi için elimizden geleni yapacagiz."

- "EXPO'lar ihracata katki saglayacak"

Ismail Yilmaz, tüm kentlerdeki EXPO'larda sektörün amacina yönelik projeler göreceklerine inandiklarini bildirdi. Organizasyonlarda ülkelerin kendi ürünlerinin sergilendigini ifade eden Yilmaz, bu açidan EXPO'larda asla ithal ürün istemediklerini vurguladi.

EXPO'larin önemli kazanimlar sagladigini ifade eden Yilmaz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sehrin ve ülkenin tanitimina katki sunan önemli organizasyonlar. Bahçecilik sektörünü ilgilendirdigi için bu alanin disa açilimda çok artilari oluyor. Bu tür organizasyonlar sayesinde disaridan gelenler buradaki potansiyeli kesfetme imkanina kavusuyor. EXPO'lardaki beklentimiz sektörün disa dogru tanitimini yapip, daha çok ihracat gerçeklestirmektir."

Çiçek ihracatinin yaklasik yüzde 65'inin Antalya'dan gerçeklestirildigini belirten Yilmaz, EXPO'lar sayesinde diger kentlerdeki ihracatin da artmasini beklediklerini söyledi.
Kaynak: AA