Tunus'ta Yeni Hükümet Kurma Çalismalarinda Sona Gelindi

Cumhurbaskani Kays Said, hükümetin ilerleyen saatlerde ilan edilecegini açikladi.

Tunus'ta yeni hükümet kurma çalismalarinda sona gelindigi ve ilerleyen saatlerde yeni kabinenin kurulacagi duyuruldu.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, bugün yaptigi görüsmelerin ardindan yapilan açiklamada, yeni kurulacak hükümetin ilerleyen saatlerde ilan edilecegini bildirdi.

Açiklamada, Cumhurbaskani Said'in hükümeti kurmakla görevlendirdigi Necla Buden Ramazan ve Içisleri Bakani Riza Garsillavi'yi ayri ayri kabul ettigi belirtildi.

Cumhurbaskanliginda yapilan görüsmede, hükümet kurma çalismalari ve ülkedeki son gelismelerin ele alindigi ifade edildi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra, 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Resmi Gazete'de yayimlanan kararnamelere göre, Tunus Cumhurbaskani'na, Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinlerini" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil, Cumhurbaskani'na karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskani'na ayrica her türlü Cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Necla Buden Ramazan’a 29 Eylül’de Cumhurbaskani Said tarafindan hükümeti kurma görevi verildi.
Kaynak: AA