Çekya'da Resmi Olmayan Sonuçlara Göre Muhalefet Mecliste Çogunlugu Sagladi

Çekya’da yapilan parlamento seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Hristiyan Demokratlar Birligi (KDU-CSL), Sivil Demokrat Parti (ODS) ve TOP 09 partilerinden olusan SPOLU ittifaki oylarin yüzde 27,78’ini, Korsanlar (Pirates), Belediye Baskanlari ve Bagimsizlar (STAN) ittifaki ise oylarin yüzde 15.60’ini alarak mecliste salt çogunlugu sagladi.

Çekya'da Resmi Olmayan Sonuçlara Göre Muhalefet Mecliste Çogunlugu Sagladi
Çekya’da halk, dün 200 sandalyeli parlamentoda görev alacak milletvekillerini seçmek için sandik basina gitmis, iki gün süren oy verme islemi yerel saatle 14.00’da sona ermisti. Oy sayma isleminin sona ermesi ile resmi olmayan sonuçlara göre, Hristiyan Demokratlar Birligi (KDU-CSL), Sivil Demokrat Parti (ODS) ve TOP 09 partilerinden olusan SPOLU ittifaki oylarin yüzde 27,78’ini alarak birinci, Basbakan Andrej Babis’in partisi ANO (Evet) oylarin yüzde 27.13’ünün alarak ikinci parti oldu. Korsanlar (Pirates), Belediye Baskanlari ve Bagimsizlar (STAN) ittifaki ise oylarin yüzde 15.60’ini alarak üçüncü, Asiri sagci Özgürlük ve Dogrudan Demokrasi’nin (SPD) ise oylarin yüzde 9,56’sini alarak dördüncü parti oldugu aktarildi. Seçime katilim orani ise yüzde 65,42 oldu.

HÜKÜMETI MUHALEFETIN KURMASI BEKLENIYOR

Hristiyan Demokratlar Birligi (KDU-CSL), Sivil Demokrat Parti (ODS) ve TOP 09 partilerinden olusan SPOLU ittifaki, Korsanlar (Pirates), Belediye Baskanlari ve Bagimsizlar (STAN) ittifaki ve Özgürlük ve Dogrudan Demokrasi Partisi (SPD), iktidar partisi ANO ile koalisyonda yer almayacaklarini açiklamislardi. Yeni hükümetin kurulabilmesi için 100 sandalyeye sahip olmak gerekirken, mecliste salt çogunlugu saglayan muhalefet partilerinin hükümeti kurmasi bekleniyor.

Anketlerde yüzde 21-22 araliginda oy alacagi öngörülen SPOLU ittifaki yüzde 27,78 oy alirken, yüzde 6,5 oy alacagi öngörülen Çekya ve Moravya Komünist Partisi (KSCM) ve yüzde 5,7 oy alacagi öngörülen Prisaha Partisi (Yemin) meclise giremediler.

IKTIDAR ORTAGI BARAJI GEÇEMEDI

ANO partisi ile koalisyon ortagi Çek Sosyal Demokrat Partisi (CSSD) YÜZDE 4,65 oy alarak yüzde 5’lik barajin altinda kaldi. CSSD, 2017 yilindaki seçimlerde yüzde 7,3 oy alarak 15 sandalye kazanarak meclise girmis ve daha sonra kurulan hükümetin küçük ortagi olarak yer almisti.

Yeni hükümetin kurulabilmesi için 100 sandalyeye sahip olmak gerekirken bunun basarilamamasi halinde koalisyon hükümeti kurulacak. Seçimlerin lideri ANO partisi ve baraj altinda kalan Çek Sosyal Demokrat Partisi (CSSD), tarihinde ilk kez baraj altinda kalan Çekya ve Moravya Komünist Partisi’nin (KSCM) disaridan destegi ile koalisyon hükümeti kurmustu.

Meclis Baskani Radek Vondracek yaptigi açiklamada, “Hükümeti muhtemelen ANO kuracak. Çünkü hükümet en büyük meclis grubuna sahip parti tarafindan kurulmali. Su anda hükümetin nasil kurulacagina dair bir tahminim yok” dedi.



“DEMOKRATIK MUHALEFET NET BIR ÇOGUNLUK KAZANDI”

SPOLU ittifakindaki ODS partisinin lideri Petr Fiala, “Bir zafer kazandik. Diger ittifak ile hükümet kurabiliyoruz. Devlet Baskani Zeman’in bunu göz önünde bulundurarak hükümet kurma görevini bize vermesi gerekir” ifadelerini kullanarak, "24 saat içinde Korsanlar/Belediye Baskanlari liderleriyle müzakereler yapilacak. Sonuçlar belli, demokratik muhalefet net bir çogunluk kazandi” dedi.



ZEMAN VE BABIS YARIN GÖRÜSECEK

Devlet Baskani Milos Zeman’in, Basbakan Andrej Babis’i yarin yerel saatle 11.00’de Lany’deki makaminda kabul edecegi ve hükümet kurma görevini Babis’e vermesi bekleniyor.

KOMÜNIST PARTI LIDERI ISTIFA ETTI

KSCM lideri Vojtech Filip ve parti yöneticileri yüzde 3,60 oraninda oy alarak tarihlerinde ilk kez baraj altinda kaldiklari için görevlerinden istifa ettiklerini açikladilar.

Öte yandan Çekya’da 2017 yilindaki seçimlerde, iktidar partisi ANO yüzde 29,64 oy orani ile 78 sandalye kazanarak seçimde birinci olmus, Sivil Demokrat Parti (ODS) yüzde 11,32 oy orani ile 25 sandalye kazanarak ikinci parti olmustu. Yüzde 10,79 ile üçüncü sirada Çek Korsanlar Partisi ve yüzde 10,64 ile dördüncü siradaki SPD izlemis, her iki parti de mecliste 22 sandalye ile temsil edilme hakki kazanmisti.

(Özgür Öztürk/IHA)
Kaynak: İHA