Meksika'daki Popocatepetl Yanardagi'nda 3 Patlama Yasandi

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda üç ayri patlama meydana gelirken, yanardagdan çikan küller nedeniyle çevredeki vatandaslar uyarildi.

Meksika'daki Popocatepetl Yanardagi'nda 3 Patlama Yasandi
Meksika’nin Meksika eyaletinde yer alan ve Morelos ve Puebla kentlerinin sinirinda bulunan Popocatepetl Yanardagi yeniden faaliyete geçti. Yanardagda üç ayri patlama meydana gelirken, yanardagdan çikan küller nedeniyle çevredeki vatandaslara uyari yapildi.

Lavlar 500 metre uzaga kadar ulasti

Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (Cenapred) tarafindan yapilan açiklamada, Popocatepetl’in yerel saatle 01.17, 07.55 ve 12.58’de üç ayri patlama meydana geldigi aktarilirken, patlamalar sonucu çikan lavlarin yanardag agzindan 500 metre uzakliga kadar ulastigi ifade edildi.

Duman ve kül bulutu bin 200 metre yükseldi

Patlama sonrasi çikan duman ve kül bulutunun ise bin 200 metre yükseklige kadar ulastigini kaydeden yetkililer, rüzgarin etkisiyle küllerin Meksika eyaletine dogru ilerledigini belirtilerek, burada yasayan vatandaslari zehirlenmeye karsi önlem almalari konusunda uyardi.

Yakin zamanda patlamasi beklenen 5’inci yanardag

Eylül ayinda faaliyetleri artan Popocatepetl, Manchester Üniversitesinden bilim adamlarina göre önümüzdeki birkaç yil içinde patlamasi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada bulunuyor.

“Duman çikaran dag”

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.

Öte yandan Popocatepetl’de 11, 17 ve 26 Eylül tarihlerinde de patlama meydana gelmisti.
Kaynak: İHA