EIA Açiklamasi Küresel Enerji Tüketimi 2050'Ye Kadar Yüzde 50 Artacak

Küresel enerji tüketiminin mevcut politika ve teknoloji egilimlerinin devam etmesi durumunda 2020-2050 döneminde yaklasik yüzde 50 artacagi tahmin ediliyor.

ABD Enerji Enformasyon Idaresinin (EIA) Uluslararasi Enerji Görünümü 2021 raporuna göre, Asya'daki gelismekte olan ekonomiler basta olmak üzere güçlü küresel ekonomik büyüme, enerji tüketimindeki artisi tetikleyecek.

EIA'nin mevcut yasa ve yönetmeliklere dayali olarak gelecekteki enerji egilimlerini öngören referans senaryosuna göre, 2050'ye kadar toplam enerji kaynaklari arasinda en güçlü artis yenilenebilir enerjide görülecek.

Enerji politikalarinda önemli degisiklikler veya teknolojik atilimlar kaydedilmezse, yenilenebilir kaynaklarin enerji üretimindeki payi artsa bile 2050'ye kadar enerji kaynakli karbondioksit emisyonlarinda artis sürecek.

Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) disi ülkelerdeki elektrik üretimi 2050'ye kadar iki katina çikacak.

Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklara daha fazla agirlik verilmesi ve elektrik sebekesi güvenilirliginin artirilmasina yönelik çabalar, dünya genelinde batarya kullaniminda genislemeye yol açacak.

Rapora göre, enerji sektöründe mevcut politika ve teknoloji egilimlerinin devam etmesi durumunda, 2020-2050 yillarinda küresel enerji tüketimi yaklasik yüzde 50 artacak.

Bu dönemde, sivi yakit tüketimi en çok OECD disi Asya ülkelerinde gerçeklesecek. Hizli nüfus artisi ve ekonomilerde kaydedilen büyüme, bu bölgelerdeki sivi yakit tüketimini tetikleyen unsurlarin basinda olacak.

Tüketimin üretimi geride biraktigi bu ülkelerde, ham petrol veya petrol ürünleri ithalati da artacak.

Kaynak: AA