DSÖ, Sitmaya Karsi Ilk Kez Asi Onayladi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Sahra Alti Afrikasi'nda çocuk ölümlerine sebep olan sitma hastaligina karsi yeni gelistirilen RTS,S/AS01 asisinin yaygin kullanilmasini tavsiye ederek ilk defa bir sitma asisini onayladi.

DSÖ'den yapilan yazili açiklamada, yeni gelistirilen sitma asisinin pilot uygulama süreci ve etkililik oranina deginildi.

Pilot uygulama kapsaminda asinin 2019'dan bu yana Gana, Kenya ve Malavi'de denendigi kaydedilen açiklamada, asinin "karasu hummasi" olarak bilinen zehirli sitmayi da önlediginin dogrulandigi bildirildi.

Açiklamada DSÖ Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, "Bu tarihi bir an. Uzun süredir beklenen sitma asisi bilim dünyasi, çocuklarin sagligi ve sitmanin kontrolü açisindan çigir açici niteliktedir." ifadelerine yer verildi.

RTS,S/AS01 asisinin dagitim ve ulasiminin kolay oldugu, simdiye kadar 3 Afrika ülkesinde 2,3 milyon dozun üzerinde asisinin uygulandigi ve bu asinin uygun maliyetli oldugu da açiklamada belirtildi.

Faz 3 çalismasi 2017'de sonuçlanan RTS,S/AS01 sitma asisinin pilot uygulamasi 2019'da Malavi'de baslamisti.

DSÖ'nün onaylamasinin ardindan Küresel Asi ve Asilama Birligi'nin (GAVI) asi kullanimini onaylamasi ve dozlari temin ederek ülkelere dagitmasi bekleniyor.

Parazit tasiyan sivrisineklerin sokmasiyla bulasan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresinin ardindan ortaya çikan sitma; ates, titreme, terleme, bas agrisi, bulanti, kusma, kas agrisi, halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle kendini belli ediyor.

Ölümcül hastaliklarin basinda gelen ve her 2 dakikada bir çocugun ölümüne neden olan sitma, en çok Afrika'da görülüyor.

Sitma nedeniyle kita genelinde her yil ortalama 500 bin kisi hayatini kaybederken ölenlerin yarisini çocuklar olusturuyor.

Kaynak: AA