DSÖ'den Ilk Kez Sitma Asisinin Çocuklara Uygulanmasini Önerisi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), sitmaya karsi onaylanan tek asi olan Mosquirix’in ilk kez çocuklara uygulanmasini önerdi.

DSÖ'den Ilk Kez Sitma Asisinin Çocuklara Uygulanmasini Önerisi
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), ilk kez çocuklara sitma asisi uygulanmasini önerdi. DSÖ tarafindan yapilan açiklamada, Ingiliz ilaç üreticisi GlaxoSmithKline tarafindan gelistirilen ve dünyada sitmaya karsi onaylanan tek asi olan Mosquirix’in Sahra alti Afrika’daki ve sitma bulasinin yüksek oldugu diger bölgelerdeki çocuklarda kullanilmasi önerildi. Açiklamada, asi önerisinin 2019’dan bu yana Gana, Kenya ve Malavi’de devam eden ve 800 binden fazla çocuga ulasan bir pilot programin sonuçlarina dayandigi aktarilirken, asinin 5 ayliktan büyük çocuklara 4 doz olarak uygulanmasi gerektigi belirtildi.

Açiklamada ayrica, asinin küresel olarak en ölümcül sitma paraziti ve Afrika’da en yaygin olan P. falciparum’a karsi etkili oldugu belirtildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sitma asisinin çocuklarda uygulanacak olmasinin tarihi bir an oldugunu ifade ederek, "Bu asiyi sitmayi önlemek için mevcut araçlarin üzerine kullanmak, her yil on binlerce gencin hayatini kurtarabilir" dedi.



“Ilk kez böyle bir asiya sahibiz"

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti ise, "Yüzyillardir sitma, Sahra Alti Afrika’da büyük acilara neden oldu. Uzun zamandir etkili bir sitma asisi bulmayi umuyorduk ve simdi ilk kez böyle bir asiya sahibiz" ifadelerini kullanarak, “Bugünün tavsiyesi, hastaligin en agir yükünü omuzlayan kita için bir umut isigi sunuyor ve çok sayida Afrikali çocugun sitmadan korunarak saglikli yetiskinlere dönüsmesini bekliyoruz” dedi.

Mosquirix’in çocuklara önerilme karari, DSÖ’nün sitma ve bagisiklamaya iliskin en üst danisma organlari olan Sitma Politikasi Danisma Grubu ve Asiya Iliskin Stratejik Danisma Uzmanlari Grubu tarafindan ortaklasa alindi.
Kaynak: İHA