Yurt Içi Piyasalar Enflasyon Verilerini Bekliyor

Küresel piyasalarda geçen hafta tedarik zinciri ve enerji arzindaki problemler paralelinde artan enflasyonist endiseleriyle satis agirlikli bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde eylül ayi enflasyon verileri takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasi ortaya çikan sorunlar küresel ekonomi ve finans piyasalarinda etkili olmaya devam ederken, bu kapsamda merkez bankalarinin para politikalari da gündemin üst siralarinda kalmayi sürdürüyor.

Salginla birlikte degisen kosullarin tedarik zincirinde yol açtigi aksakliklar ve bunun emtia tarafina yansimalarinin enflasyonist endiseleri beslemesi, geçen haftanin ilk yarisinda pay piyasalarinda sert satislari beraberinde getirdi. Bu durum tahvil piyasasina ise yönelimi artirdi. Özellikle Avrupa ve Asya'da enerji arzina yönelik problemlerin gündemin üst siralarina yerlesmesi ile dogal gaz fiyatlarinda da rekor seviyeler görüldü.

Haftanin ikinci yarisinda merkez bankalari yetkilileri tarafindan enflasyondaki arz soklarinin geçici olduguna yönelik mesajlarin yinelenmesi her kadar risk istahini desteklese de piyasalardaki negatif görünümü degistirmede yetersiz kaldi.

Öte yandan cuma günü ABD'li ilaç sirketi Merck, Kovid-19'a karsi gelistirdigi deney asamasindaki hapin virüse yeni yakalanmis kisilerde hastaneye yatmayi ve ölüm riskini yariya düsürdügünü duyurdu.

Bu gelismelerle geçen hafta cuma günü New York borsasinda pozitif bir seyir izlenirken, haftalik bazda bakildiginda S&P 500 endeksi yüzde 2,21, Nasdaq endeksi yüzde 3,20 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,36 deger kaybetti. Geçen hafta 94,4 ile Eylül 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar endeksi, yeni haftaya 94,1 ile yatay basladi. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri ise yüzde 1,56 ile geçen hafta gördügü yaklasik 3,5 ayin en yüksek seviyesinden düsüse geçerek haftayi yüzde 1,46'dan kapatirken, bugün yeniden yüzde 1,47'nin üzerine çikti. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin yeni haftaya negatif bir seyirle basladigi görülüyor.

Analistler, bu hafta ABD Merkez Bankasi (Fed) para politikasi açisindan önemli bir çipa olan istidam piyasasina dair verilerin yakindan takip edilecegini belirterek, yetkililer tarafindan yapilacak her türlü sözle yönlendirmenin de piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagini söyledi.

Öte yandan oynakligi artan petrol fiyatlari ve enerji sorunlari nedeniyle Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun bugün gerçeklestirecegi toplantinin önemi artti. Toplantidan mevcut anlasma kapsaminda gelecek aylarda günlük 400 bin varil üretim artisinin devami yönünde kararin çikmasi öngörülüyor.

Avrupa tarafinda dogal gaz arzina iliskin sorunlar gündemin üst siralarina yerlesirken, kis aylarinin yaklasmasi ile artacak dogal gaz talebine karsilik zayif stoklar fiyatlar üzerinde önemli bir baski unsuru olarak öne çikiyor.

Cuma günü Almanya, Ingiltere ve Avro Bölgesi için açiklanan imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) eylülde düsüs kaydetmesinin ardindan pay piyasalarinda saticili bir seyir izlenirken, haftalik bazda bakildiginda da Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,42, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,27 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,36 deger kaybetti. Avro/dolar paritesi ise gerilemesini dördüncü haftaya tasiyarak 1,1562 ile Temmuz 2020'den beri en düsük seviyesini görmesinin ardindan bugün 1,16'nin hemen altinda yatay seyrediyor. Avrupa'da endeks vadeli kontratlarinin yeni haftaya da negatif baslamasi dikkati çekiyor.

Asya borsalarinda da yeni haftanin satis agirlikli bir seyirle basladigi görülürken, borçlarin yeniden yapilandirilmasi kapsaminda çalismalari devam eden Çinli emlak sirketi Evergrande'nin hisseleri Hong Kong borsasinda isleme kapatildi. Öte yandan Japonya'da Suga Yosihide kabinesinin istifasinin ardindan, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) lideri Kisida Fumio, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen olaganüstü oturumda ülkenin basbakani seçildi. Partinin, 31 Ekim'de olagan genel seçimlere gitmeyi planladigi bildirildi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,3 düsüsle seyrediyor. Çin borsasinda ise tatil dolayisiyla islem gerçeklestirilmiyor.

Yurt içinde, Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 0,35 gerilemesine karsin haftalik bazda yüzde 1,21'lik kazançla 1.401,46 puandan kapandi. Küresel pay piyasalarindan pozitif ayrisan endeks böylece, üç haftalik düsüs serisine son vermis oldu. Geçen hafta tarihi zirvesini 8,9588'e tasiyan dolar/TL ise haftayi yüzde 0,26 deger kaybiyla 8,8607'den tamamlarken, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,8520 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, küresel çapta Kovid-19 salgini beraberinde gelen problemlerin enflasyon ve büyümeye yönelik endiseleri beslemeye devam ettigini, bu noktada merkez bankalari yönlendirmelerinin piyasalari yatistirmada yetersiz kaldigini söyledi.

Bu hafta, cuma ABD'de açiklanacak istihdam raporundaki verilerin para politikalarinin yönü açisindan önemli ipucu verebilecegini belirten analistler, bugün yurt içinde eylül ayi enflasyon verilerinin, yurt disinda ise ABD'de fabrika ve dayanikli mal siparislerinin takip edilecegini bildirdi.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.390 ve 1.370 seviyelerinin destek, 1.420 puanin direnç olarak öne çiktigini ifade etti.

AA Finans'in gerçeklestirdigi beklenti anketine katilan ekonomistler, eylül ayinda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,34 artmasini bekliyor. Ekonomistlerin eylül ayi enflasyon beklentilerinin ortalamasina (yüzde 1,34) göre bir önceki ay yüzde 19,25 olan yillik enflasyonun yüzde 19,69'a yükselecegi hesaplaniyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, eylül ayi TÜFE

10.00 Türkiye, eylül ayi yurt içi ÜFE

17.00 ABD, agustos ayi fabrika siparisleri

17.00 ABD, agustos ayi dayanikli mal siparisleri

Kaynak: AA