Sehrin Kalbinde 2 Bin 400 Yillik Zaman Yolculugu
Bursa ve Türkiye’nin yeni turizm markasi ‘Panorama 1326 Bursa’ Fetih Müzesi ile baslayan sanal tur, sehrin kalbinde 2 bin 400 yil öncesine uzanan Hisar Arkeopark Müzesi’ndeki büyüleyici zaman yolculugu ile son bulacak.

Bursa’nin ilk yerlesim yeri olan Hisar’in korunup yasatilmasi ve özgün özellikleriyle gelecege aktarilmasi adina hayata geçirilen sayisiz çalismayi “Yasayan Tarih Hisar Kentsel Tasarim Projesi” adi altinda baslatan Osmangazi Belediyesi, 2 bin 400 yildir gün yüzüne çikarilmayi bekleyen örnek bir tarihî çalismayi da bu proje adi altinda baslatmisti. 2014 yilindan itibaren tarih ile bugünü bulusturmak için Hisar Bölgesi’nde, uzman bir ekiple arkeolojik kazilar yapiyor. 1. Derece Arkeolojik Sit Alani kabul edilen kazilarda Demir Çag, Bizans, Roma, Osmanli ve Helenistik döneme ait yapi ve eserlere ulasildi.
Çalismalarda Roma, Bizans, Osmanli dönemlerine ait sikkeler, pismis toprak künkler, hamam ve çarsi gibi yapilara ait oldugu düsünülen duvar kalintilarina rastlandi. Ayrica çalismalarda ortaya çikarilan, 2’inci ve 3’üncü yüzyila ait oldugu düsünülen Mitras mozaiginin de diger bulunan eserler ile birlikte müzede teshir edilmesi bekleniyor.
Roma dönemine ait mozaigin özelligi ise. günesin bir yillik süre içinde 12 büyük takim yildizinin içinden geçisini tasvir etmesi. Ayrica burçlari, 4 mevsimi, gündönümlerini ve ekinokslari temsil eden mozaik hayvan ve doga figürleriyle kapli.
Ayrica Baskan Dündar, “Bu ve benzeri tarihi çalismalarin sürdürülebilirlik ilkesi büyük önem tasimaktadir. Biz bu hususta hiçbir fedakarliktan kaçinmadik ve kaçinmayacagiz. Ziyaretçinin geçmis ile bugün arasinda bir bag kurmasini saglamak amaciyla insa edilecek müze için yürütülecek çalismalarda alanin içinde bulundugu mahalle sakinlerinin ihtiyaçlari ve beklentileri göz ardi edilmeden yürütülmesi önemli” ifadelerini kullandi.
Hizlanan çalismalar ile yakin zamanda halka sunulacak müze simdiden büyük merak uyandirmaya basladi.
