Italya'da Kismi Yerel Seçimlerde Merkez Sol, Önemli Büyüksehirlerde Yarisi Önde Götürüyor

Merkez sag ittifak, Roma ve Trieste disinda büyüksehirlerde varlik gösteremedi Baskent Roma'da belediye baskani ikinci turda belli olacak Parlamentoda en çok sandalyesi bulunan 5 Yildiz Hareketi, Roma ve Torino belediyelerini kaybetti.

Italya’da 1192 yerlesim yerinde yerel yönetimleri belirlemek üzere yapilan kismi yerel seçimlerde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, önde gelen büyüksehirlerde merkez solun adaylari yarisi önde götürüyor.

Ülkede dün ve bugün olmak üzere iki gündür devam eden kismi yerel seçimlerde, oy verme islemi bugün 15.00'te (TSI 16.00) sona erdi.

Italyan ajansi ANSA'nin haberinde, 12 milyon civarinda seçmeni ilgilendiren kismi yerel seçimlere katilimin yüzde 54,69 ile son derece düsük oldugu belirtildi.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Milano, Bolonya ve Napoli'de merkez solun adaylari yüzde 50'nin üzerinde oy alarak seçimi ilk turda kazanmayi basardi.

Milano'da halihazirda belediye baskani olan Giuseppe Sala, yüzde 56,48’lik oy oraniyla kentte ikinci dönem için seçildi.

Bolonya kentinde de merkez solun adayi Matteo Lepore, yüzde 62,25 ile seçimi ilk turda kazandi.

Napoli'de merkez solun adayi Gaetano Manfredi, yüzde 64,56 ile seçimi kazanmayi garantiledi.

Bu kentlerin disinda Torino'da merkez solun adayi Stefano Lo Russo yüzde 43 ile yarisi, yüzde 39 oy alan merkez sagin adayi Paolo Damiliano'nun önünde götürse de seçimin galibinin ikinci turda belli olmasi bekleniyor.

- Roma'nin ilk kadin belediye baskani ikinci kez seçilemedi

Seçimlerde gözlerin çevrildigi baskent Roma'dan gelen resmi olmayan ilk sonuçlara göre, belediye baskanligi yarisinda öne çikan 4 adaydan hiçbiri yüzde 50 oy alamadigi için en çok oy alan iki aday arasinda ikinci tura gidilecek.

Baskentte 2016 yilindaki seçimleri kazanarak, Roma'nin ilk kadin belediye baskani olan 5 Yildiz Hareketi'nden (M5S) Virginia Raggi, bu seçimde üçüncü siraya geriledi.

Raggi, resmi olmayan ilk sonuçlarda, yüzde 31,17'lik oy alan merkez sagin adayi Enrico Michetti ile yüzde 26,77'lik oy alan merkez solun adayi Roberto Gualtieri'nin gerisinde kaldi.

Roma'da ikinci tur seçim, 17-18 Ekim'de Michetti ile Gualtieri arasinda yapilacak.

- Merkez sag ittifak ve 5 Yildiz Hareketi'nin oylari düstü

Roma'da seçimi önde götüren merkez sag, baskent haricinde Trieste'de de Roberto Dipiazza ile yüzde 47,49'luk oyla kazanmaya yakin görünüyor.

Merkez sag ittifakin, oylarinin düstügü ve Roma ile Trieste disinda büyüksehirlerde varlik gösteremedigi ortaya çikti.

Sag ittifaktaki asiri sagci Lig Partisinin lideri Matteo Salvini, sonuçlarin ardindan yaptigi ilk degerlendirmede, kampanya döneminde aday belirlemede geç kaldiklarini belirterek, ittifak içinde daha çok birlik olmalari gerektigini söyledi.

Bu arada, siyasi analistler, sag ittifak içerisindeki bölünmelerin bu seçime olumsuz yansidigi yorumunu yapti.

Ülkede 2018 yilindaki genel seçimlerde sandiktan birinci parti olarak çikan sistem karsiti 5 Yildiz Hareketi'nin (M5S) oy kaybi yerel seçimlere de yansidi. 2016'daki seçimlerde büyük çikis yaparak Roma ve Torino'yu kazanan M5S, 5 yil sonra yapilan seçimlerde iki kentte de tutunamadi.

- Merkez solun lideri Letta zafer ilan etti

Seçimlerdeki ilk sonuçlari degerlendiren merkez solun çati partisi Demokratik Partinin (PD) lideri Enrico Letta, "Merkez sol için büyük basari. Merkez solun ve PD'nin büyük zaferi, Italya'yi ve Draghi hükümetini güçlendiriyor." dedi.

Diger yandan, Temsilciler Meclisinde bosalan iki milletvekilligi için ara seçim de yapildi.

PD liderligini mart ayinda üstlenen Letta, kendisi de Siena'daki ara seçimi kazanarak, yeniden milletvekili seçildi. Daha önce 2013-2014'te yaklasik 10 ay basbakanlik da yapan Letta, 2015'te biraktigi milletvekilligine geri dönmüs oldu.

Kaynak: AA