Rize'nin Atmacacilik Kültürü Festivalle Taçlandi

Rize’nin Ardesen ilçesinde düzenlenen Sahin Atmaca Güzellik Beceri ve Dogaya Salim Festivali’nde atmaca ve sahinler yaristi.

Rize'nin Atmacacilik Kültürü Festivalle Taçlandi
Vali Erdal Ata Stadyumu’nda düzenlenen Sahin Atmaca Güzellik Beceri ve Dogaya Salim Festivali’ne 13 sahin ve 36 atmaca katildi.

Atmacacilik kültürünün sürdürülebilmesinin amaçlandigi festivalde atmacaciligin Türkiye’deki anavatani olan Rize ve Artvinli yarismacilar boy gösterdi. Yarismalarda herhangi bir ödül olmadigini, ödülün fidan olarak Türkiye’deki çesitli ormanlarda yeserecegini hatirlatan Ardesen Belediye Baskani Avni Kahya, “Güzel bir etkinlikte birlikteyiz. Bu festival Ardesen’de özellestirdigimiz fakat Hopa’dan Rize’ye kadar bütün bölgemizin güzel bir etkinligi. Atmaca ile birlikte bu dönem sahini de kattik. Bu kültürümüzü yasatmaya çalisiyoruz. Burada madalyanin disinda hiç kimseye ödül vermiyoruz. Burada verecegimiz ödül Türkiye’ye fidan olarak dönecek. Insallah 5 bin fidani bu festival vasitasiyla ormanlarimizla bulusturacagiz” dedi.

Atmacanin nasil yakalandigini anlatan Kahya, “Önce dana burnu denen böcegimizi yakaliyoruz. Sonra bu böcekle örümcek kusu dedigimiz cecegen yakaliyoruz. Bu kus ile de tenta vasitasiyla atmacayi yakaladiktan sonra bildircin yakaliyoruz. Fakat gerçekten bildircin meselesi hikaye. Amaç atmacanin arkasinda kosmak, eglenmek” ifadelerini kullandi.

Güzellikleri ile yarisan atmaca ve sahinler, salim kategorilerinde düzenlenen yarismalarda da dereceye girmeye çalisti. Uçtuktan sonra geri çagirdigi atmaca veya sahini ile arasindaki mesafe en uzak olan yarismaci dereceye girdi. En uzun mesafeden sahini geriye dönen Adem Uçkan birinci olurken, atmaca salimda ise Yusuf Koçer birinci oldu. Güzellik yarismasinda de beyaz irk birincisi Yilmaz Çetin, kizil irk birincisi Ihsan Ünal, kara irk birincisi Hüseyin Uzunhasanoglu oldu.
Kaynak: İHA