Kerkük'teki Türkmen Ve Araplar, 'Irak Ordusu Ve Pesmerge'nin Ortak Tugay Kurmasi Konusuna' Tepkili

Irak'in Kerkük kentindeki Türkmen ve Araplar, Irak ordusu ile Pesmerge arasinda ortak bir tugay kurulmasi konusunu kesinlikle reddettiklerini bildirdi.

Kerkük'teki Türkmen ve Arap temsilcileri, konuya iliskin yazili açiklama yapti.

Irak Meclisinin feshedildigi ve hükümetin geçici bir hükümete dönüstügü belirtilen açiklamada, "Federal güvenlik güçlerinin varligi isiginda Kerkük ilinde yasanan güvenlik istikrarina ragmen Irak Silahli Kuvvetleri Baskomutani bir açiklama yayinlayarak Irak ordusundaki Pesmerge tugaylarindan birinin Irak Savunma Bakanligina baglandigini bildirdi." ifadeleri kullanildi.

Açiklama, söyle devam etti:

Arap ve Türkmen siyasi temsilcileri olarak, hükümete Kerkük'ü ve sözde tartismali bölgeleri güvenlik durumunu bozmamak için siyasi pazarliga sokmamasi çagrisinda bulunuyoruz. Irak ordusu ile Pesmerge arasinda ortak bir tugay kurulmasi konusunu kesinlikle reddediyoruz.

Bu önemli konularin sadece Bagdat ve Erbil arasinda kalmamasi, Türkmen ve Arap temsilcilerin detaylardan haberdar olmasi gerektigini vurguluyoruz. Aksi takdirde bu ortak gücün olusum sebepleri ve yansimalari bizim kanaatimizce endise ve süphe vericidir."

Açiklamada, Irak Silahli Kuvvetleri Baskomutani'ndan bu "süpheli adimlardan" vazgeçmesi ve Kerkük'te toplumsal barisi bozacak adimlardan uzak durmasi talep edildi.

Kaynak: AA