G20 Liderleri, Küresel Sicaklik Artisinin 1,5 Dereceyle Sinirlandirilmasi Için 'Çalisma' Sözü Verdi

G20 Liderler Zirvesi sonuç bildirisinde, küresel sicaklik artisinin sanayilesme öncesine oranla 1,5 derece ile sinirlamaya yönelik çabalari sürdürme ihtiyaci vurgulandi Bildiriden: 'Küresel saglik ve ekonomik krizin üstesinden gelmeye kararliyiz' 'Paris Iklim Anlasmasi'nin küresel sicaklik artisini, sanayi devrimi öncesine oranla 2 derecenin 'çok altinda' tutma hedefine bagliligimizi sürdürüyoruz ve bunu 2030 gündemine ulasmanin bir yolu olarak 1,5 derece ile sinirlamaya yönelik çabalarimizi sürdürüyoruz'.

Dünyanin en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20’nin Italya’nin ev sahipliginde Roma’da gerçeklestirilen Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, küresel sicaklik artisinin sanayilesme öncesine oranla 1,5 derece ile sinirlama hedefine yönelik "etkili ve anlamli" eylemlerin sürdürülmesi ihtiyaci vurgulandi.

Italya’nin dönem baskanliginda Roma'da gerçeklestirilen G20 Liderler Zirvesi sona erdi.

Iki gün süren zirvenin ardindan tüm G20 üyeleri tarafindan imzalanan 61 maddelik bir sonuç bildirisi yayimlandi.

Bildiride, Kovid-19 asilari ve devlet destekleri ile küresel "ekonomik toparlanmanin" kesintisiz devam ettigi belirtilerek, salginda yeni varyantlarin ve asilamada esitsizligin ekonomik toparlanma için "asagi yönlü riskler" oldugu vurgulandi.

Kovid-19 salgininin sebep oldugu sorunlara atif yapilarak "küresel saglik ve ekonomik krizin, üstesinden gelmeye kararliyiz" ifadesine yer verilen bildiride, gelismekte olan ülkelere yönelik asilarin ve temel tibbi ürünlerin arzini artirmaya, bu ülkelerde finansman kisitlamalarini ortadan kaldiracak adimlar atma sözü verildi.

Bildiride, küresel sicaklik artisinin sanayilesme öncesi oranla 1,5 derece ile sinirlama hedefine yönelik "etkili ve anlamli" eylemlerin sürdürülmesi ihtiyaci vurgulandi.

Gelecek yila kadar yeni kömürlü elektrik üretim tesislerine uluslararasi kamu finansmani saglanmasina son verilmesi taahhüdüne yer verilen bildiride, yurt içinde elektrik üretiminde kömürden asamali olarak çikis için herhangi bir hedeften bahsedilmemesi dikkati çekti.

Bildiride, "Paris Iklim Anlasmasi'nin küresel sicaklik artisini, sanayi devrimi öncesine oranla 2 derecenin çok altinda tutma hedefine bagliligimiz devam ediyor ve bunu 2030 gündemine ulasmanin bir yolu olarak 1,5 derece ile sinirlamaya yönelik çabalarimizi sürdürüyoruz." ifadesine yer verildi.

IMF'nin acil durumlarda verdigi maddi destek olan "uluslararasi rezerv para birimi" Özel Çekim Hakki (SDR) fonlarindan salginla mücadelede Afrika ülkelerine 100 milyar dolar saglanmasi için çalisilacagina isaret edilen bildiride, Dünya Bankasi’nin en yoksul ülkeler için Borç Ödeme Erteleme Girisimi'nin de (DSSI) memnuniyetle karsilandigi belirtildi.

G20 sonuç bildirisinde, gelismis ülkelerin gelismekte olan ülkelerin iklim degisikligiyle mücadelesine yardimci olmak için yillik 100 milyar dolar saglama taahhüt ettigine yer verilerek, gelismekte olan ülkelerin iklim degisikligine uyum saglamalarina yardimci olmak için "finansmani artirma" sözü verildi.

Dünyanin en büyük 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü’nün (OECD) çok uluslu sirketler için küresel asgari vergi anlasmasini uygulamasinin onaylandiginin hatirlatildigi bildiride, OECD’ye, asgari kurumlar vergisinin 2023'te "kesin" yürürlüge girmesi için çalismasi çagrisi yapildi.

G20 liderleri, sonuç bildirisinde, "kapsayici" ve "sürdürülebilir" ekonomik kalkinma için kadinlarin ve kiz çocuklarinin her düzeyde güçlendirilmesi, enerji güvenligini koruma, herkes için gida güvenligini saglama sözlerini verdi.

Kaynak: AA