Filistin Yönetiminden Israil Basbakani Bennett'in 'Filistin Devleti Karsiti' Açiklamalarina Kinama

Filistin yönetimi, Israil Basbakani Naftali Bennett’in Ingiliz Times gazetesine verdigi demeçte bagimsiz Filistin devletinin kurulmasina itiraz ettigi açiklamasini kinadi.



Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "Bennett'in açiklamalari, sömürgeciligi sürdürme ve barisa düsmanliginda israrin göstergesidir." ifadeleri kullanildi.

Bennett’in söz konusu söyleminin inatçilik olarak degerlendirildigi açiklamada, "Bennett’in pozisyonlari ve politikasi, uluslararasi konsensüse, Uluslararasi Hukuk ve Birlesmis Milletler’in (BM) Filistin-Israil çatismasina iliskin kararlarina açik bir meydan okumadir." ifadelerine yer verildi.

Israil Basbakani’nin ifadelerinin kinandigi açiklamaya söyle devam edildi:

"Bu ifadeler, Filistin ile Israil taraflari arasinda güven insasi çagrisinda bulunan ABD dahil olmak üzere uluslararasi talep ve tutumlari göz ardi ediyor."

Iki devletli çözüme vurgu yapilan açiklamada, Bennett’in açiklamalarinin iki devletli çözüm temelinde Israil-Filistin sorununu sona erdirmeye yönelik ABD ile uluslararasi çabalara "tas koymak" anlami tasidigi kaydedildi.

Israil Basbakani Bennett, Ingiltere’nin Times gazetesine verdigi röportajda, "Devlet benzeri olusumlar yaratmak ise yaramiyor. Ayrica bölgede su anda bir baris müzakeresi sürecine girmenin mümkün olduguna inanan tek bir önemli lider yok." demisti.

Filistinliler, 1967 sinirlarinda, baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz Filistin devletinin kurulmasini istiyor. Tel Aviv yönetimi ise "Kudüs'ün tamaminin Israil'in baskenti oldugunu" öne sürerek, bu talebe karsi çikiyor.

Israil ile Filistin arasindaki baris görüsmeleri, Israil'in "1967 sinirlarini, zorunlu göçe maruz birakilan Filistinlilerin geri dönüs hakkini ve yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin insasina son vermeyi" kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmustu.

Kaynak: AA