Fas'ta Eski Basbakan Abdulilah Benkiran, PJD Genel Sekreteri Seçildi

Fas'ta, eski Basbakan Abdulilah Benkiran, Adalet ve Kalkinma Partisinin (PJD) genel sekreteri seçildi.

PJD olaganüstü kongresi, 8 Eylül'deki seçimlerde alinan yenilginin ardindan Saaddettin el-Osmani'nin istifa ettigi genel sekreterlik koltuguna oturacak kisiyi belirlemek üzere toplandi.

Sayilari 1252 olan parti genel meclisi üyelerinin 1012'sinin oyunu alan Benkiran, oylamayi kazanarak Genel Sekreter seçildi.

Seçimde 121 alan Abdulziz Al-Ammari ikinci, 15 oy alan Abdullah Buvanu ise üçüncü olarak yarisi tamamladi.

PJD Ulusal Konseyi 23 Ekim'de, seçimde yasanan büyük oy kaybi nedeniyle istifa eden eski yönetimin sundugu, "bir yilligina yeni bir yönetim seçilmesi için olaganüstü kongre düzenlenmesi" önerisini kabul etmisti.

Benkiran, bunun ardindan Facebook hesabindan yaptigi yazili açiklamada, 30 Ekim'deki PJD olaganüstü kongresinde de bu önerinin kabul edilmesi durumunda, genel sekreterlik için aday olmayacagini duyurmustu.

Ülkedeki bazi çevreler, karizmatik kisiligi, etkili hitabet gücü ve toplumda önemli bir yere sahip olan Benkiran'in, partiye yeniden eski gücünü kazandirabilecegini düsünüyor.

Fas'ta 8 Eylül'de gerçeklestirilen genel seçimleri 102 milletvekili çikaran Milli Bagimsizlar Birligi (RNI) kazanmisti. PJD ise 2016'daki seçimlerde kazandigi 125 sandalyenin yüzde 90'indan fazlasini kaybederek 13 sandalye ile sekizinci siraya gerilemisti.

Fas Krali 6. Muhammed, genel seçimlerin nihai sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan hükümeti kurma görevini 102 milletvekili çikaran Milli Bagimsizlar Birligi RNI Genel Sekreteri Aziz Ahnus'a vermisti.

Kaynak: AA