Antalya'da '8. Ulusal ISTAHED Aile Hekimligi Kongresi' Yapildi

Istanbul Aile Hekimligi Dernegi ve Kongre Baskani Dr. Serkan Özbakis: 'Çocuk felci, asi sayesinde Türkiye'de ortadan kalkti, anneleri ve yenidogani etkileyen maternal ve neonatal tetanoz 2009'da ortadan kalkti. Bu anlamda hastaliklardan, salgindan korunmak için asinin önemi büyük'

Istanbul Aile Hekimligi Dernegi (ISTAHED) tarafindan bu yil 8'incisi düzenlenen "Ulusal ISTAHED Aile Hekimligi Kongresi (IKON 2021)" Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde, 500'ün üzerinde bilim insaninin katilimiyla gerçeklestirildi.

Kongrenin baskanligini yapan ISTAHED Baskani Dr. Serkan Özbakis, basin toplantisinda yaptigi konusmada, çocuk felci, tetanoz gibi hastaliklarin, asi sayesinde ortadan kalktigini belirterek, salgindan da korunmak için asi çagrisinda bulundu.

Salgin nedeniyle iki yilin ardindan yüz yüze kongre düzenlemekten mutluluk duyduklarini belirten Özbakis, aile hekimligi çalisanlarinin asilama sürecinde insanüstü bir çaba sarf ettigini söyledi.

Kisi hastalanmadan önce dogru karar ve yerinde müdahaleyle bireyi korumanin önemine isaret eden Özbakis, sunlari kaydetti:

"Türkiye'de saglik çalisanlari olarak özverili ve kapsayici asilama çalismalarimiz sayesinde asiyla önlenebilir hastaliklardan hepatit A, hepatit B, bogmaca, bakteri kaynakli pnömoniler, menenjit tablolari, sepsis durumlari önceki yillara kiyasla sayica oldukça gerilemistir. Suçiçegi, kabakulak ve kizamikçik vaka görülme sikliklari azalmistir. Dünya Saglik Örgütü, bagisiklama hizmetlerinin, asiyla önlenebilir hastaliklarin ve buna bagli ölümlerin önlenmesi açisindan en degerli ve toplum sagligi yararina yapilabilecek en olumlu müdahale oldugunu söylemektedir. Yani koruyucu hekimligin en temelinde asi vardir."

- Bilgi kirliligi, asi kararsizligina neden oluyor

Türkiye'de 1930'lardan bugüne çiçek, difteri, bogmaca, verem, kizamik, çocuk felci hastaliklariyla savasta asi sayesinde büyük kazanimlar elde edildigini hatirlatan Özbakis, "Çocuk felci, asi sayesinde Türkiye'de ortadan kalkti, anneleri ve yenidogani etkileyen maternal ve neonatal tetanoz 2009'da ortadan kalkti. Bu anlamda hastaliklardan, salgindan korunmak için asinin önemi büyük. Sirasi gelen herkes asini yaptirmali." diye konustu.

Son birkaç yilda, kizamikta asilama oranlarinin toplumda yüzde 2 düsmesinin bile vaka sayilarini kolayca yükselttigini dile getiren Özbakis, bilgiye hizli erisimin, internet ve sosyal medyanin yaygin kullaniminin ayni zamanda yogun bir bilgi kirliligine yol açabildigini, bu durumun da asi kararsizligina neden oldugunu vurguladi.

Toplantida, Kongre Genel Sekreteri Dr. Senem Özsehir, Dernek Baskan Yardimcisi Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, yönetim kurulu üyesi Dr. Nahide Toksan ve kongre bilimsel sekreteri Dr. Hüseyin Acar da konusma yapti.
Kaynak: AA