Suudi Arabistan'in Diplomatik Ve Ticari Iliskilerini Kestigi Lübnan'da Krizin Derinlesmesinden Endise Ediliyor

Lübnanli Ekonomi Uzmani Velid Ebu Süleyman: Bu yaptirimlar, daha çok özel sektörün gelirini vuracak. Böyle olmasi halinde Lübnan'a döviz girdisinde ciddi düsüsler yasanabilir. Bu da ekonomide baska bir daralma sebebi olacak' Lübnanli Ekonomi Uzmani Patrick Mardini: 'Suudi Arabistan'a ihracat duracak. Suudilerin Lübnan'daki yatirimlari düsecek'

BEYRUT IDRIS OKUDUCU - Suudi Arabistan'in diplomatik ve ticari iliskilerini kestigi Lübnan'da, mevcut ekonomik kriz ve henüz 2 aylik olmayan koalisyon hükümetindeki çatlaklarin büyümesinden endise duyuluyor.

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin daha önce Riyad yönetiminin "Yemen'deki politikasini elestirmesini" gerekçe göstererek, Beyrut'taki Büyükelçisi'ni geri çagiran Suudi Arabistan, Lübnan'dan ülkesine yapilacak ithalata da yasak getirdi.

Riyad'in ardindan Bahreyn yönetimi de benzer adimi atti. Bu gelismenin hemen ardindan Lübnan lirasi dolar karsisinda yüzde 10'luk bir deger kaybetti.

Lübnan Basbakani Necib Mikati, krize neden olan Kardahi'den ülkenin menfaatleri için fedakârlik yaparak, imali bir sekilde ya özür dilemesi veya istifa etmesi teklifinde bulundu.

Ülkedeki Iran ve Hizbullah'a yakin 8 Mart Blokunda yer alan Hristiyan Bakan Kardahi ise Mikati'nin çagrisina ragmen sessizligini bozmadi. Kardahi, daha önce de özür dilenecek bir durum olmadigini ifade etmisti.

Hizbullah yayimladigi yazili açiklamada, Kardahi'nin istifaya zorlanmasini kabul etmediklerini bunun Lübnan'in egemenliginin ihlal edilmesi anlamina geldigini savundu.

Yerel medyada ise koalisyonun bir parçasi olan Hizbullah'in, Mikati'ye, Kardahi'nin istifa etmesi halinde partinin hükümetten tüm bakanlarini çekecegi uyarisinda bulundugu iddia edildi.

Eski Lübnan Basbakani ve Müstakbel Hareketi lideri Saad el-Hariri ise Körfez ülkeleriyle yasanan gerilimden Hizbullah'i sorumlu tuttu.

Hariri, dün yaptigi açiklamada, su ifadeleri kullandi:

"Bu olayin sorumlulugu her seyden önce Araplar ve Körfez ülkeleri arasinda düsmanlik yayan Hizbullah'in ve dizginleri, siyasi cücelerin, basinin ve Arap yönetimlerinin onuruna saldiranlarin eline veren yönetimindir."

Dürzi Ilerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat da Riyad ile iliskilerin bozulmasina neden olmakla suçlanan Kardahi'nin görevden uzaklastirilmasi çagrisinda bulundu.

Canbolat, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Felaketler için yeter artik. Çok geç olmadan Körfez'deki Arap ülkeleriyle iliskilerimizi yikmadan bakani görevinden uzaklastirin." ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Suudi Arabistanli Siyaset Uzmani Mansur el Malik de yine sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi kisa degerlendirmede, sunlari kaydetti:

"Suudi Arabistan ve Arap ülkelerinin Lübnan'a yönelik siyasi ve ekonomik yaptirimlarinin hedefi, Lübnan'daki Iran rejimini düsürmektir."

Basbakan Mikati ise Suudi Arabistan'i kaybetmeden, hükümeti de düsürmeden Disisleri Bakanliginda kurulan bir kriz masasiyla sorunu çözmeye çalisiyor.

- Lübnan'in sanayi ve tarim ihracatinin yüzde 50'si Körfez ülkelerine yapiliyor

Lübnan Sanayiciler Cemiyeti Baskani Fadi el-Cemil, basina yaptigi açiklamada, krizin ardindan ülkedeki tüm üreticilerin gözünün Riyad'in kararini revize etmesine çevrildigini söyledi.

Cemil, ülkesinin sanayi ihracatinin yüzde 50'sinin yani yaklasik 400 milyon dolarinin Körfez ülkelerine yapildigi bilgisini vererek, "Tüm ithalatin durdurulmasi karari bir sürprizdi. Bu, üreticinin elindeki malin limanlarda beklemesi demektir." dedi.

Lübnan Ziraat ve Tarim Cemiyeti tarafindan yapilan yazili açiklamada ise ülkenin gelen yasakla birlikte ugrayacagi zarar hakkinda bazi veriler paylasildi.

Ülkenin yillik 173 bin ton, toplamda tarim ürünleri ihracatinin yaklasik yüzde 55'ini Suudi Arabistan ve diger Körfez ülkelerine yaptigi belirtildi.

Açiklamada, gelen yasaklarla birlikte günlük zararin 250 bin dolar oldugu kaydedildi.

- "Lübnan'a döviz girdisinde ciddi düsüsler yasanabilir"

Lübnanli Ekonomi Uzmani Velid Ebu Süleyman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Suudi Arabistan'in kararinin endüstri, tarim ve sanayi alaninda agir bir sekilde hissedilecegini belirtti.

Ülkenin halihazirda derin bir ekonomik kriz içinde oldugunu ifade eden Ebu Süleyman, söyle devam etti:

"Bu yaptirimlar, daha çok özel sektörün gelirini vuracak. Böyle olmasi halinde Lübnan'a döviz girdisinde ciddi düsüsler yasanabilir. Bu da ekonomide baska bir daralma sebebi olacak."

Ebu Süleyman ekonomik açidan endise verecek bir baska durumun da "Riyad'in kararina destek vermek ve onunla dayanismak için Körfez Isbirligi Konseyindeki diger ülkelerin de Lübnan'a yaptirim uygulamak istemesi" oldugunu dile getirdi.

- "Suudilerin Lübnan'daki yatirimlari düsecek"

Lübnanli bir diger Ekonomi Uzmani Patrick Mardini de Suudi Arabistan'in Lübnan'daki farkli yatirimlarinin durmasinin söz konusu oldugunu belirtti.

Riyad'in kararinin Lübnan için agir bir faturasi olabilecegini söyleyen Mardini, "Suudi Arabistan'a ihracat duracak. Suudilerin Lübnan'daki yatirimlari düsecek." diye konustu.

Patrick'e göre, Lübnan'in ihracat yaptigi ülkelerin basinda Birlesik Arap Emirlikleri'nden sonra Suudi Arabistan ardindan Suriye, Güney Afrika ve Irak geliyor.

- Lübnan-Suudi Arabistan krizine giden süreç

Lübnan Enformasyon Bakani Kardahi, daha önce katildigi ve 27 Ekim'de yayinlanan bir televizyon programinda Husiler ve Yemen'e iliskin bir soru üzerine Riyad'i suçlayici ifadeler kullanmisti.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Enformasyon Bakani Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Basbakan Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamisti.

Açiklamada, Kardahi'nin bakanlik görevine baslamadan önce bir televizyon programinda Yemen'le ilgili bazi ifadeler kullandigi, bunun hiçbir sekilde su anki konumunu yansitmadigi belirtilmisti.

Kardahi'nin açiklamalarinin reddedildigi vurgulanirken söz konusu ifadelerin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansitmadigi kaydedilmisti.

Suudi Arabistan, dün Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin, Riyad'i elestiren ifadeleri üzerine Beyrut'taki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari'yi geri çagirip, Lübnan'dan tüm ithalati da durdugunu açiklamisti.

Riyad’in bu karari üzerine Mikati ise durumdan derin üzüntü duyduklarini belirterek kararin gözden geçirilmesi temennisinde bulunmustu.

Kaynak: AA