Sudan Ordusu Komutani Burhan Açiklamasi 'Barisçil Oldugu Sürece Ordu, Protestolara Müdahale Etmeyecek'

Sudan Ordusu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun, barisçil oldugu sürece askeri müdahale karsitlarinin ülke genelinde düzenleyecegi protesto gösterilerine müdahale etmeyecegini söyledi.

Sudan devlet televizyonunun haberine göre, Burhan, bugün ülke genelindeki gösteriler için "Barisçil gösterilere karsi çikmiyoruz. Bu, mesru bir haktir. Barisçil oldugu sürece ordu, protestolara müdahale etmeyecek.” ifadelerini kullandi.

Feshedilen hükümetin Basbakani Abdullah Hamduk’la ilgili de Burhan, “Görevinden alinan Basbakan Abdullah Hamduk, siyasi gelecegini kendisi belirleyecek.” degerlendirmesini yapti.

Feshedilen basbakanlik ofisinden yapilan açiklamada, protestoculara karsi siddet kullanilmamasi için güvenlik güçlerine çagrida bulunuldu.

Açiklamada, ordunun, halki sokaga çagiran Direnis Komiteleri üyesi çok sayida kisiyi dün gözaltina aldigi bildirildi.

Sudanli yetkililer, baskent Hartum'u, Nil Nehri üzerinden diger bölgelere baglayan Soba ve Halfaya disindaki tüm baglanti noktalarinin kapatildigini açikladi.

- Genis katilimli gösteri çagrisi yapildi

Baskent Hartum’daki Havalimani Caddesi’ne girisler ise asker ve polis güçlerince kapatildi.

Herhangi bir protestocu hareketliliginin gözlemlenmedigi ve ana caddelerde trafigin normal seyrettigi baskentte, bazi caddeler ve ara sokaklarda ufak çapli yol kapatma ve lastik yakma eylemleri yapiliyor.

Sudan’da askeri darbe karsiti ve sivil yönetim talebiyle düzenlenen gösterileri organize eden Sudan Meslek Odalari Birligi ve Sudan Direnis Komiteleri bugün ülke genelinde genis katilimli gösteri çagrisi yapmisti.

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Kaynak: AA