Parlakpinar, ' GETAT, Modern Tibbi Inkar Etmeyen Destek Tedavidir'

Malatya Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Geleneksel ve Tamamlayici Tip (GETAT) Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan Saglik Bakanligi sertifikali, akupunktur, hipnoz ve proloterapi kursu düzenlendi.

Parlakpinar, ' GETAT, Modern Tibbi Inkar Etmeyen Destek Tedavidir'
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Il Saglik Hizmetleri Baskani Dr. Kemal Sener, Malatya Tabipler Odasi Baskani Doç. Dr. Erol Karaaslan, Turgut Özal Tip Merkezi Bashekimi Ali Beytur, akademisyen ve çok sayida ögrenci katildi.

Turgut Özal Tip Merkezi, Geleneksel ve Tamamlayici Tip Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Parlakpinar, 2017’den beri geleneksel tip yöntemiyle ilgili uygulama ve egitim vermeye devam ettiklerini belirterek, “ 2014 yilinda resmi gazetede GETAT Uygulamalari Yönetmeligi tanimlandiktan sonra bununla ilgili egitim standartlari yayinlandi. Biz de egitimlerimizi tamamlayarak 2017 yilinda merkezimizi açtik. Suan için merkezimizde 9 alanda uygulama iznimiz 9 alanda da egitim verme yetkimiz bulunmaktadir. 2017 yilindan beri uygulamalarimiza ve egitimlerimize devam ediyoruz” dedi.

“ Geleneksel tip egitimini almis dogru kisilerle yapilmali”

Geleneksel ve tamamlayici tip uygulamalarinin, modern tibbi inkar etmeyen bir destek tedavi yöntemi oldugunu ifade eden Parlakpinar, “ Geleneksel ve tamamlayici tip uygulamalari, modern tibbi inkar etmeyen ve alternatif tip bakis açisina sahip olmayan bir destek tedavisidir. Yönetmelikte de tamamlayici tip olarak geçmektedir. Biz üniversite oldugumuz için bir taraftan uygulamalari yapip bu hizmeti sunuyoruz bir taraftan da merdiven altindan bunu kurtariyoruz. Bunun egitimini dogru ellerde dogru kisilere vermek, bu isin ARGE çalismasini yapmak. Proje üretmek, patent üretmek, saglik turizmi ve sifa merkezi konseptli bir alanimiz üzerinde çalisiyoruz. Geleneksel ve tamamlayici tip uygulayicilari su anki yönetmelikte tip hekimleri ve dis hekimleri olarak tanimlanmistir. Bu hekimlerin ilgili egitimleri alip sertifikali olmasi gerekmektedir. Hekim disinda bu uygulamalari yapmamalari gerekmektedir” seklinde konustu.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, geleneksel tibbin isin egitimini almis, doktor ve dis hekimleri tarafindan yapildigini vurgulayarak, “ GETAT’a sahip çikan önemli bir üniversiteyiz. Geleneksel ve tamamlayici tibbin yönettigi büyük bir pazar var. Bu pazardan dogru insanlarin hem bu pazari yönetmesi hem de bu alana sahip çikmasini çok önemsiyorum. Dogru insanlar tip doktorlari ve dis hekimleri bunlar tibbin her alaninda güçlü birikime sahip zorlu egitimleri almis insanlar sahip çikarsa daha dogru mecrada muhakkak yürüyecek. Aldiginiz modern tip egitimi birikimlerinizle, geleneksel ve tamamlayici tipta alacaginiz sertifikalarla ikisini birlestirerek yolu yürümeniz en dogru yaklasim olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA