Konya'da Üniversiteliler Elektromobil Ve Hidromobil Kategorisinde Iki Otomobil Yapti

Selçuk Üniversitesinde akademisyenlerin destegiyle araçlari tasarlayan ögrenciler, bu sayede yerli ve milli otomobil üretimine katki saglamayi hedefliyor SÜ Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sakir Tasdemir: 'Elektrikli araç konusunda ülkemize, firmalarimiza, sanayimize yetismis eleman kapasitesi noktasinda büyük katki saglayacagina inaniyoruz'

ANIL KURU - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi ögrencileri, 5 ayda elektrikle ve hidrojen yakitla çalisan iki araç tasarladi.

Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" hedefi dogrultusunda çalismalari destekleyen Selçuk Üniversitesinde, iki akademik danisman öncülügünde 35 ögrenci, elektromobil (bataryali) ve hidromobil (hidrojen enerjili elektrikli araç) gelistirdi.

Projenin genel koordinatörü SÜ Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sakir Tasdemir, AA muhabirine, ögrencilerin yetismis mühendisler olarak bu alandaki ihtiyaci karsilamayi hedefledigini söyledi.

Tasdemir, elektrikli otomobil konusunda büyük açik oldugunu dile getirdi.

Üniversitenin bu açigi degerlendirmek adina çalisma baslattigini belirten Tasdemir, "Rektörümüzün de destegiyle güzel sonuç elde ettik. Arkadaslarimiz abartisiz gece gündüz çalisti. Ögrenciler burada sabahladi. Elektrikli araç konusunda ülkemize, firmalarimiza, sanayimize yetismis eleman kapasitesi noktasinda büyük katki saglayacagina inaniyoruz. Basladigimizda ortada hiçbir sey yoktu. Kisa zamanda bunlari basarmak çok önemli bir seviye olarak görüyorum." diye konustu.

SÜ Makine Mühendisligi Otomotiv Ana Bilim Dali ögretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Engin Özçelik de araçlarin 2 ay tasarim, 3 ay da üretim asamasinin sürdügünü aktardi.

Üniversitenin ilk otomobil projelerini gerçeklestirdiklerine deginen Özçelik, "Aracin toplam agirligi 200 kilogrami bulmuyor. Pilotla beraber hedefimiz 250 kilogramdi, bunu da basardik. Kapi üretimi çok zorladi. Burada asil basari ögrencilerin. Özellikle son 1 ay çok az uyuyarak projeyi tamamladilar." dedi.

- "Ögrenciler TOGG ile yasanacak gelisimin parçasi olacaklar"

Hidromobil aracinin danismani SÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Ögretim Üyesi Dr. Hakan Terzioglu ise hidrojen yakitli otomobilin elektriklisine göre daha maliyetli oldugunu söyledi.

Ögrencilerle zora talip olduklarini ifade eden Terzioglu, sunlari kaydetti:

"Hidrojen yakitli araçlarla ilgili gelecekte yasanabilecek gelismeleri öngörerek, ögrencileri hazirlamak ve teknik detaylara hakim olmalari için bunu tercih ettik. Burada en büyük fark yakit olarak hidrojen enerjisinin de batarya ile birlikte kullaniyor olmasi. Onun disinda genel olarak ayni sistem. Iki araçta yerlilik anlaminda bize ait olan motorlar var. Bu arkadaslar artik elektrikli araçlarin ne oldugunu, ne gibi parçalardan olustugunu bu parçalarda nelere dikkat edilmesi gerektigini, tasarim asamasindan üretim asamasina kadar neleri yapmalari gerektigini, neleri yapmamalari gerektigini biliyorlar. Ögrenciler TOGG ile yasanacak gelisimin parçasi olacaklar. Asil deneyimi ise fabrikada alaninda ve gerçek uygulamalarin içinde edinecekler."

Ekibin araç test pilotu Ömer Cem Gökdogan ise otomobilin bastan sona her asamasiyla kendileri için büyük bir tecrübe oldugunu, okulda gördükleri teorik bilgiyi pratige dökebildiklerini belirtti.

Kaynak: AA