Kiev'de Rusya'nin Siyasi Nedenlerle Tutukladigi Ukraynalilar Için Dayanisma Eylemi Yapildi

Ukrayna'nin baskenti Kiev'de, Kirim Tatar Milli Meclis Baskan Yardimcisi Neriman Celal ve Rusya'nin siyasi nedenlerle tutukladigi diger Ukraynalilar için destek eylemi gerçeklestirildi.

Bagimsizlik Meydani'nda düzenlenen eyleme, KTMM Baskani Refat Çubarov, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Ukrayna Devlet Baskanligi Kirim Daimi Temsilcisi Anton Korineviç, eski siyasi mahkumlar ve pek çok kisi katildi.

Katilimcilardan KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bugün Kirim'daki mahkumlara destek amaciyla toplandiklarini ve sembolik bir protesto gösterisi yapildigini aktardi.

Kirim'da insanlarin zor sartlarda oldugunu ve onlara bir sekilde destek vermek istediklerini ifade eden Yüksel, "Asla ve asla onlari unutmayip onlar için mücadele etmemiz gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Eylem sonunda katilimcilar, tutuklularin isimleri yazilan kalpleri, hazirlanan panoya yapistirdi.

Rusya'nin yasa disi ilhak ettigi Kirim'da 4 Eylül'de Rus güvenlik güçleri, Celal'in de aralarinda oldugu 5 Kirim Tatar Türkü'nü gözaltina almisti.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy'nin New York'taki görüsmelerinde, Rusya'nin tutukladigi Ukrayna vatandaslarinin serbest birakilmasi için Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan destek istedigini açiklamisti.

Kuleba, görüsme sirasinda Zelenskiy'nin Erdogan'a, Celal'in de aralarinda oldugu 450 kisilik Ukraynali tutuklularin listesini verdigini söylemisti.

Kaynak: AA