Bartin'da Dar Gelirliler Evlerine Gönderilen Makinelerle Ayakkabi Üretimine Katki Sagliyor

'Sayayi Evlerde Üretiyoruz' projesiyle kentin kirsal kesimlerinde yasayan, yasli, çocuk, engelli gibi bakmakla yükümlü olduklari kisiler nedeniyle evlerinden çikamayan dar gelirliler, kendilerine ulastirilan makinelerle saya üretiyor Evinde saya üretimi yapan Hamide Daglioglu: 'Hem biri 9 aylik bebegim olmak üzere çocuklarima bakabiliyor hem de aile bütçesine katki sunabiliyorum. Yine ev islerimi yapabiliyorum, çocuklarimin dersleriyle ilgilenebiliyorum'

SELIM BOSTANCI - Bartin'da hayata geçirilen "Sayayi Evlerde Üretiyoruz" projesiyle kentin kirsal kesimlerinde yasayan ve yasli, çocuk, engelli gibi bakmakla yükümlü olduklari kisiler nedeniyle evlerinden çikamayan dar gelirliler, kendilerine ulastirilan dikis makineleriyle ayakkabi üretimine katkida bulunarak kazanç sagliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin yürüttügü Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda Bartin Ticaret ve Sanayi Odasi (Bartin TSO) tarafindan hazirlanan "Sayayi Evlerde Üretiyoruz" projesi, Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) tarafindan uygun bulundu.

1 milyon 500 bin lira hibe destegiyle eylül ayinda hayata geçirilen, Bartin TSO'nun da 400 bin lira destek sagladigi projeyle kentin kirsal kesimlerinde yasayan, yasli, çocuk, engelli gibi bakmakla yükümlü olduklari kisiler nedeniyle evlerinden çikamayan dar gelirlilere öncelikle saya üretimi egitimi verildi.

Daha sonra kendilerine ulastirilan dikis makineleriyle evlerinde saya (ayakkabinin üst bölümü) üreten kisiler, bu sayede hem üretime hem de aile bütçelerine katki sagliyor. Evlerde üretilen sayalar ise islenmek üzere ayakkabi fabrikalarina gönderiliyor.

- "Evlerde üretim yapanlara alim garantisi veriliyor"

Bartin TSO Baskani Halil Balik, AA muhabirine, proje kapsaminda çesitli nedenlerle fabrikalara gelemeyen vatandaslarin evlerine 53 dikis makinesi ulastirildigini söyledi.

Evlerde üretim yapan kisilere, makine, malzeme temini ve nihai ürün alim garantisi verildigini belirten Balik, "Ayrica egitim merkezimizde üretilen ayakkabilar da Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi araciligiyla ihtiyaç sahibi vatandaslara verilecek. Projemiz bastan sona hem istihdama hem nitelikli eleman ihtiyaci olan firmalara yönelik hem de sosyal içerikli bir proje. Su anda 53 makineyle basladik ama bu sayiyi 150, 250, 500 ve daha fazlasina çikarmak istiyoruz." dedi.

Bartin Sayacilar ve Ayakkabicilar Dernegi Baskani Ali Ünal Keskiner de sektörün nitelikli eleman ihtiyacinin karsilanmasina yönelik çalismalarinin devam ettigini dile getirdi.

Bu kapsamda, bakmakla yükümlü olduklari kisiler nedeniyle fabrikalara gidemeyenlerin "Sayayi Evlerde Üretiyoruz" projesiyle istihdama dahil edildigini söyleyen Keskiner, evlerine dikis makinesi gönderilen bu kisilerin, aldiklari egitimin ardindan saya üretimi yaparak hem aile bütçelerine hem de ülke ekonomisine katkida bulundugunu ifade etti.

- Kursiyerler evlerinde üretim yapmaktan memnun

Ulugeçit Ambarci köyündeki evinde saya üretimi yapan 4 çocuk annesi Hamide Daglioglu da geçmis yillarda çesitli isletmelerde çalistigini ancak yeni dogan çocugu nedeniyle isini birakmak zorunda kaldigini dile getirdi.

Projeden haberdar olarak evinde çalisma imkani buldugunu belirten Daglioglu, sunlari kaydetti:

"Evimde saya üretirken hem biri 9 aylik bebegim olmak üzere çocuklarima bakabiliyor hem de aile bütçesine katki sunabiliyorum. Yine ev islerimi yapabiliyorum, çocuklarimin dersleriyle ilgilenebiliyorum. Su anda fabrikaya çagirsalar küçük çocugum oldugu için gitmem mümkün degil ama evimde günde 5-6 saat çalisarak para kazaniyorum. Geçmis yillarda fabrikalarda çalistigim için en büyük kizim bana hasret büyüdü. En azindan su anda böyle bir sorunum yok. Iyi ki böyle bir proje yapilmis."

Esenyurt köyünde evinde saya üreten Erkan Gündogdu da daha önce büyüksehirde sayacilik yaptigini, ekonomik nedenlerle köyüne dönmek zorunda kaldigini anlatti.

Proje kapsaminda evine gönderilen dikis makinesiyle saya üretimi yaptigini söyleyen Gündogdu, "Ister gece ister gündüz çalisabiliyorum. Burada birçok fabrika için üretim yapabiliyorum. Çok önemli bir isim oldugunda aksam veya gece çalisip gündüz o isimi görebiliyorum. Esnek çalisma saatiyle burada istedigimiz gibi hareket edebiliyoruz." ifadelerini kullandi.

Esma Soysal da esinin rahatsizligi nedeniyle bir fabrikada çalisma imkani olmadigini, evinde çalisarak üretime katkida bulundugunu dile getirerek, "Hem esime bakiyorum hem de isimle ilgileniyorum. Fabrika olsa gitmem mümkün degil." dedi.
Kaynak: AA