Bakan Varank, Türkiye'nin Ilk Yerli Plazma Üretim Tesisinin Temelini Atti Açiklamasi

'Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye'de üretimi daha önce gerçeklestirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika, dünyada bu alandaki 13'üncü tesis olacak' 'Üretime geçtiginde 450 vatandasimiza ekmek kapisi olacak bu yüksek teknolojili tesis, Türkiye'den her yil yurt disina ödenen 1,2 milyar liralik rakamin yurt içinde kalmasini saglayacak' '550 milyon avro yatirim degerine sahip plazma üretim tesisinin temel atma töreniyle karsinizdayiz' 'CHP'li siyasetçilere sesleniyorum; siz de sartlari saglayin, ülkemizde katma deger olusturun, size de bu destekleri verelim'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisinin 550 milyon avro yatirim degerine sahip oldugunu belirterek, "Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye’de üretimi daha önce gerçeklestirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika, dünyada bu alandaki 13'üncü tesis olacak." dedi.

Varank, ilaçta yerlilesmeyi hedefleyen "Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi" kapsaminda Maxicells sirketi tarafindan Silivri'de hayata geçirilen Plazma Ürünleri Üretim Tesisi'nin temelini atti.

Tam kan bagisindan elde edilen ancak kullanilmayip çöpe giden plazmalarin bu fabrikada degerlendirilecegini belirten Varank, "Tabii bu projenin vatandaslarimizin sagligina yönelik katkilari ekonomik katkisinin çok çok üzerinde. Insallah Maxicells liderliginde Türkiye'nin ilk kan ürünleri biyoloji laboratuvari da kurularak önemli hastaliklarin tedavisinde kullanilan ilaçlar burada gelistirilecek." ifadelerini kullandi.

- "Türkiye'de üretimi daha önce gerçeklestirilemeyen kan ürünleri üretilecek"

Mustafa Varank, son dönemde devasa tesislerin açilislarinin ardi ardina gerçeklestigini aktararak, sunlari kaydetti:

"Daha ekim ayinin basinda Sayin Cumhurbaskanimizla birlikte Adana'da 1,7 milyar dolarlik yatirim degerine sahip Ceyhan Propilen Üretim Tesisi'nin temel atma törenini yaptik. Aradan iki hafta bile geçmeden Eskisehir'de 850 milyon liralik yatirimla kurulan Haier Beyaz Esya fabrikasinin açilisini yaptik. Bugün de 550 milyon avro yatirim degerine sahip plazma üretim tesisinin temel atma töreniyle karsinizdayiz. Bu tesis, yaklasik 66 bin metrekare kapali alan sahip olacak ve 172 dönüm arazi üzerine insa ediliyor."

Fabrikanin kendi alaninda dünyada 13'üncü tesis olacagini belirten Varank, "Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye'de üretimi daha önce gerçeklestirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Üretime geçtiginde 450 vatandasimiza ekmek kapisi olacak bu yüksek teknolojili tesis, Türkiye'den her yil yurt disina ödenen 1,2 milyar liralik rakamin yurt içinde kalmasini saglayacak. Plazma ürünlerindeki en önemli husus olan kan tedariki konusu da Türk Kizilay'i ile yapilan anlasma neticesinde çözülmüs olacak."

Varank, Türkiye'ye yatirim yapan bütün sanayicileri ayrim yapmadan desteklediklerini ifade ederek, "Biz ülkemize yatirim yapan tüm sanayicilerimizi en ufak ayrim yapmadan bagrimiza bastik, basmaya da devam ediyoruz. Fikirden pazara üretim süreçlerinin her asamasini etkin programlarimizla destekliyoruz. TÜBITAK'la firmalarimizin AR-GE harcamalarina ciddi katkilar sagliyoruz." dedi.

- "AR-GE yogun yatirimlara proje bazli destekler sunuyoruz"

KOSGEB'le yatirim sürecindeki KOBI'lerin makine-teçhizat alimindan personel giderlerine kadar birçok kalemdeki kaynak ihtiyacini giderdiklerini aktaran Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kritik ihtiyaçlarimizi giderecek, disa bagimliligimizi azaltacak, AR-GE yogun yatirimlara proje bazli destekler sunuyoruz. Stratejik yatirimlarin özendirilmesi, uluslararasi dogrudan yatirimlarin artmasi, bölgesel gelismislik farklarinin azaltilmasi için stratejik yatirim tesvikleri veriyoruz. Türkiye'nin kalkinmasindaki öncelikli sektörlere yatirim yapanlara yatirim yeri tahsisi yapiyoruz. Bunlari da öyle kafamiza göre degil, tesvik kanununa, sanayi bölgeleri kanununa, endüstri bölgeleri kanununa, ilgili mevzuatlara göre yapiyoruz. Sonuç olarak, kanunun gerektirdigi sartlari yerine getiren tüm yatirimcilarimiza, tekrar söylüyorum; ayrim yapmadan tüm yatirimcilarimiza biz bu destekleri veriyoruz.

Bakin buradan muhalefetteki siyasetçilere, özellikle de CHP'li siyasetçilere sesleniyorum; siz de sartlari saglayin, ülkemizde katma deger olusturun, size de bu destekleri verelim. Yer tahsisi yapalim. Bunu geçmiste defalarca yaptik. Toplamda 23 endüstri bölgesi ilan ettik. Hiçbir zaman firmalarimiza sagladigimiz destekleri gizlemedik. Bizim bütün tesviklerimiz aleni bir sekilde Resmi Gazete'de ilan ediliyor. Maxicells'in bu fabrikasi için de ne yaptigimiz ortada. Diger endüstri bölgelerinde oldugu gibi kendilerine yatirim yapmak kaydiyla bir kira karsiliginda bu araziyi tahsis ettik. Arazinin tapusu Hazine'de kalmaya devam ediyor. Bütün olay bundan ibaret. Sunu da söyleyeyim; bu açiklamayi da yalan labirentinde kaybolmus olan CHP için degil, akli karistirilmaya çalisilan temiz yürekli vatandaslarimiz için yapiyorum. Çünkü biz biliyoruz ki CHP'nin amaci, hiçbir zaman üzüm yemek, milletimizin hakkini savunmak degil. Tam aksine amaçlari hep bagciyi dövmek, nerede bir yatirim var onu engellemek. Bakiniz, biz ne zaman enerjimizi bir yatirima, bir hizmete çevirmeye kalksak karsimizda adeta bir enerji emici gibi dikilen CHP zihniyeti oluyor. Yatirim gördügünde kirmizi görmüs boga gibi 'acaba ardinda bir sey bulabilir miyiz' diye saga sola saldiriyorlar."

- "AKM, dünyada örnek eserlerden bir tanesi haline geldi"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) dün açilisinin yapildigini hatirlatti.

Varank, "Bu muhtesem eser, mimarisiyle ve disaridan görünmese de gerisindeki teknolojisiyle dünyada örnek eserlerden bir tanesi haline geldi. Ama bu eseri bu hale getirmek emin olun kolay olmadi. Siyasi hafizaya sahip olmak siyasette çok önemli. Sayin Cumhurbaskanimiz 'biz bu binayi yikip yenisini en güzel sekilde yapacagiz' dediginde bizim karsimiza çikip dediler ki 'Biz asla bu binayi size yaptirmayiz. Biz asla buranin yikilmasina müsaade etmeyiz. Siz bu binayi sanata düsman oldugunuz için yikiyorsunuz.' Hatta sunu söyleyenler bile oldu; 'Buranin ismi Atatürk Kültür Merkezi, siz bu ismi silmek için bu binayi yikiyorsunuz' dediler. Ama gelin görün ki gerçekten tüm dünyadaki sanat alemine katki saglayacak çok degerli bir eseri Sayin Cumhurbaskanimizin vizyonuyla ve liderligiyle Istanbul'umuza kazandirdik. Peki bizi elestirenler çikip tek kelime konustular mi? Bu güzel eser için bizlere tesekkür ettiler mi? Bize iftira atanlar, azicik yüzleri kizarip 'ya biz yanlis söylemisiz. Bu gerçekten güzel bir eser olmus' dediler mi? Demediler. Hiçbir zaman da demezler. Ama biz bu eserleri Istanbul'umuz için, milletimiz için yapiyoruz ve bu eserlere imza atmaya da Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde kararlilikla devam edecegiz." seklinde konustu.

- "Kendi kendimize yetebilen bir ülke olma yolunda adimlarimizi kararlilikla atiyoruz"

Mustafa Varank, ülkelerin büyük bir dönüsümden geçen saglik sektörüne büyük çapli yatirimlar yaptiklarina isaret ederek, söyle devam etti:

"Dünyada çok büyük bir sektör olan ilaç ve tibbi cihaz alaninda tekellesmeyi nasil kirabiliriz? Bunu kendimize dert edinmek istiyoruz. Bugün ilaç ve tibbi cihazda ticaret hacmi 2 trilyon dolarin üzerindedir. Bilhassa pandemiyle birlikte sektörün ekonomik ve stratejik önemi net bir sekilde görüldü. Günümüzde giyilebilir ve mobil saglik uygulamalari giderek yayginlasiyor. Bu baglamda ülkeler büyük bir dönüsümden geçen saglik sektörüne büyük çapli yatirimlar yapiyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak Mili Teknoloji Hamlesi öncülügünde kendi kendimize yetebilen bir ülke olma yolunda adimlarimizi kararlilikla atiyoruz."

Akilli yasam ve saglik alanindaki yeni yol haritasinin gelecek yilin basinda ilan edilecegini bildiren Varank, "Bu sene Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi ile hemoglobinden aglutinan serumlarina, çocuk felci asilarindan insülin içeren ilaçlara, ultrason cihazindan bilgisayarli tomografi cihazlarina kadar birçok ürünün gelistirilmesi için çagriya çiktik. Sonuçlarini yakin zamanda açiklayacagimiz hamle programiyla katma degeri yüksek bu ürünlerden yerli ve milli olarak üretebileceklerimizi ülkemizin ürün yelpazesine kazandiracagiz." dedi.

Saglik alaninda firmalarin yer aldigi kümelenmeleri tüm yurt sathinda desteklediklerini ifade eden Varank, "Biyoteknoloji, ilaç, tibbi cihaz, medikal ve genetik gibi saglik teknolojileri alanina yönelik tematik kuluçka hizmeti saglayan teknoloji merkezlerine KOSGEB araciligiyla ciddi destekler veriyoruz. Ilaç, saglik ve medikal sektöründe yer alan AR-GE merkezlerimize sagladigimiz muafiyetler, vergisel avantajlar su anda 600 milyon liranin üzerine çikmis durumda. Bunun yaninda saglik, tibbi cihaz ve ilaç sektöründeki AR-GE projelerini TÜBITAK araciligiyla desteklemeye de devam edecegiz." diye konustu.

2020 yilinda AR-GE harcamalarinin milli gelire oraninin yüzde 1,09'a yükseldigini aktaran Varank, "Bu oran, 2002 yilinda sadece binde 5'ti. Asil önemli olan ise bu AR-GE harcamasi ve yatirimlarinin özel sektör öncülügünde artiyor olmasi. Harcamalarin yüzde 65'ini, finansmanin da yüzde 57'sini özel sektörümüz gerçeklestirdi." dedi.

Gerek Türkiye'de yerlesik gerekse global firmalari yatirim yapmak üzere Türkiye'ye davet eden Varank, "Ülkemiz; Cumhurbaskanimizin liderliginde olusturdugu rekabetçi is ortamiyla, cazip tesvikleriyle, güçlü finans sistemi ve makroekonomik yapisiyla yatirimlariniz için karli ve güvenli bir liman konumdadir. 'Gelin buradaki firsatlari hep birlikte degerlendirelim, hep birlikte kazanalim' diyorum." ifadelerini kullandi.

- "Bütün insanlik için üretmeliyiz, üretiyoruz"

Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da gerçeklestirilen yatirimin önemine vurgu yaparak, "Gerçekten sadece Silivri'miz için degil, sadece Istanbul'umuz için degil, bütün ülke olarak tarihi bir yatirima sahitlik ediyoruz." dedi.

Teknolojik bagimsizligin kazanilmasi için gece gündüz demeden bilim insanlarinin gayret gösterdigini ifade eden Yerlikaya, "Her alanda, her konuda ama sadece dijital olarak degil, her alanda Milli Teknoloji Hamlemizi zirve yapmak, üstünlügü mükemmel olan, aranan ve isaret parmagiyla gösterilen ürünleri sadece kendimiz için degil, bütün insanlik için üretmeliyiz, üretiyoruz. Bu yolda ilerliyoruz." diye konustu.

- "Önceligimiz, iç piyasanin ihtiyacini karsilayarak sonraki asamalarda bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmek"

Maxicells Yönetim Kurulu Baskani Dr. Hakan Kazanci ise Agustos 2018'de SGK ile Maxicells arasinda imzalanan Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Sözlesmesi kapsaminda çalismalarina basladiklari bu dev ve stratejik projenin, ilk günkü azim ve inançla devam ettigini aktararak, "Bugün aramizda bulunan ve agirlamaktan gurur duydugumuz dünyanin önde gelen teknoloji firmalari BIOTEST AG ve Camengineer ile yogun bir sekilde çalismalarimizi sürdürmekteyiz." dedi.

Üretim tesislerinde kan ürünleri antikor yetmezligi, hemofili ve kalitimsal bagisiklik sistemi hastaliklarinin tedavisi ile agir cerrahi operasyonlar sonrasi eksilen kan bilesenlerinin takviyesinde kullanilan ilaçlari üretmek ve hasta sahiplerine ulastirmak için çalismalar yapilacagini belirten Kazanci, sunlari kaydetti:

"Bu yatirim tamamlandiginda ise tesisimiz kendi alaninda Türkiye'de ilk, dünyada ise 13'üncü tesis olacaktir. Tesisimizin yapimi sürerken makine ve teçhizatimizi da üretime geçirerek 2023 sonunda üretim bandindan çikarmayi planliyoruz. Tesisimiz, üretime geçtiginde yillik 6 milyar lira tasarruf saglamis ve cari açiga da büyük bir darbe vurmus olacagiz. Önceligimiz, iç piyasanin ihtiyacini karsilayarak sonraki asamalarda bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmek."

Temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank'in yani sira Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Dr. Adnan Ertem, AK Parti Istanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Belediye Baskani Volkan Yilmaz, KOSGEB Baskani Hasan Basri Kurt ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: AA