Bakan Ersoy, Beyoglu Kültür Yolu Festivali Kapsaminda Düzenlenen Sergilerin Açilisina Katildi Açiklamasi

'Dün aksam itibariyla Sinan operasiyla birlikte Beyoglu Kültür Yolu Festivali'ni de baslattik. Bu sene ilki gerçeklesiyor. Artik her sonbaharda ve ilkbaharda gerçeklesecek' 'Yarin aksam da Londra Filarmoni Orkestrasi, AKM'de çalacak. Yine birkaç gün sonra cazin efsane ismi Chris Botti AKM'de sahne alacak. Bu tarz etkinliklerle festivalimizi her geçen sene daha da arttirarak uluslararasi bir marka haline getirecegiz. Insallah basta Beyoglu'nun, Istanbul'un sonrasinda da Türkiye'nin ve dünyanin en marka festivallerinden biri yapacagiz'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, dün aksam itibariyla Beyoglu Kültür Yolu Festivali'ni baslattiklarini belirterek, bu etkinligin her yil sonbahar ve ilkbaharda gerçeklestirilecegini söyledi.

Bakan Ersoy, Beyoglu Kültür Yolu Festivali kapsaminda, Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Gezi Parki, Taksim Maksim Sofitel Otel, Taksim Camii ve Galataport'taki sergilerin açilisina katildi.

Açilislarin ardindan basin mensuplarina degerlendirmede bulunan Ersoy, AKM'nin yeniden açilmasiyla Beyoglu Kültür Yolu rotasindaki son halkanin da tamamlanmis oldugunu ifade etti.

Bakan Ersoy, dün aksam itibariyla Sinan operasiyla birlikte Beyoglu Kültür Yolu Festivali'ni de baslattiklarini vurgulayarak, "Bu sene ilki gerçeklesiyor. Artik her sonbaharda ve ilkbaharda gerçeklesecek. Su anda bu 17 günlük süreçte 1000'den fazla sanatçinin katilimiyla 64 ayri noktada yüzlerce etkinlik gerçeklestiriliyor." dedi.

Istanbul'da olma firsatini degerlendirerek esiyle birlikte Beyoglu Kültür Yolu Festivali'ndeki belli noktalari gezme sansi yakaladigini anlatan Ersoy, sözlerini söyle sürdürdü:

"Su anda da Monet&Friends sergisindeyiz. Bu uluslararasi bir sergi. Bunun gibi birkaç uluslararasi etkinlik daha var bu festival sirasinda. Yarin aksam da Londra Filarmoni Orkestrasi, AKM'de çalacak. Yine birkaç gün sonra cazin efsane ismi Chris Botti AKM'de sahne alacak. Bu tarz etkinliklerle festivalimizi her geçen sene daha da arttirarak uluslararasi bir marka haline getirecegiz. Insallah basta Beyoglu'nun, Istanbul'un sonrasinda da Türkiye'nin ve dünyanin en marka festivallerinden biri yapacagiz."

Monet&Friends Dijital Sergisi hakkinda bilgi veren Ersoy, bunun 1860 ile 1890 yillari arasinda dönemin en önemli ressamlarinin eserlerinin dijital olarak sunuldugu bir çalisma oldugunu ve 15 sanatçiyi kapsadigini söyledi.

Ersoy, ilkbaharda çok daha büyük bir festival yapacaklarini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Dünyadan birçok ziyaretçiyi de bölgemize çeker hale gelecegiz. Ama sunu söyleyeyim: Beyoglu Kültür Yolu rotasi festivallerle sinirli bir rota degil. Rotayi gezebilmek için bir uygulama var. Bu uygulamayi indiriyorsunuz veya firsat buldukça 'beyoglukulturyolu.com' adresine de girebilirsiniz.

Insallah kültür ve sanat konusunda çok iyi marka olacagiz Türkiye olarak. Bu seneki anlami çok daha büyük. Uzun süren bir pandemi döneminden sonra biz dünyaya da bir mesaj vermek istedik. Pandemide en çok etkilenen kurumlar, kültür ve sanat etkinlikleri oldu. Artik burada da normallesmenin basladigini Beyoglu'ndan Türkiye'den dünyaya böyle bir mesaj verme firsatini da yakaladik. Insallah en kisa zamanda uluslararasi bir marka haline getirmis olacagiz."

Bakan Ersoy'a, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcilari Özgül Özkan Yavuz ve Ahmet Misbah Demircan ile Il Kültür Turizm Müdürü Coskun Yilmaz ve Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz da eslik etti.

- Sergiler hakkinda

Küratörlügünü Haldun Dostoglu'nun üstlendigi AKM Yeniden Çagdas Sanat Sergisi, Beyoglu çevresindeki galeriler tarafindan temsil edilen genç sanatçilarin eserlerini bir araya getiriyor. Sergide, 16 sanatçinin 29 eseri sanatseverlerle bulusuyor.

Küratörlügünü Ali Akay'in yaptigi Kartografya Yaya Sergisi ile küratörlügünü Erdem Akan'in yaptigi Beyoglu Isik Sergisi ise Gezi Parki'nda düzenleniyor.

Taksim Maksim Sofitel Otel'de açilan Dönüsüm sergisi ve Fransiz sanatçi Bernard Pras'in Pierre Auguste Renoir'in La Grenouilliere eserini yorumladigi Recycle Enstalasyonu da sanatseverlerin begenisine sunuldu.

Ayça Okay küratörlügündeki Dönüsüm sergisi de çesitlilige ve çok seslilige ev sahipligi yapan Beyoglu'nun kendi içindeki uyumunu ve birbirinden uyumsuz hazir nesnelerden olusan yapitlari izleyici ile bulusturuyor.

Taksim Camii Kültür Merkezi'ndeki "Mirasin Izinde" sergileri de sanatseverlerle bulustu. Hat, tezhip, minyatür, kalemisi, ebru, çini ve seramik gibi geleneksel sanatlardan olusan Selçuklu Dönemi eserlerinin 29 sanatçi tarafindan yorumlandigi sergide, 74 eser bulunuyor.

Monet&Friends Dijital Sergisi ise Galataport O2 Binasi'nda açildi. Grande Experiences küratörlügündeki sergi, Monet'nin yani sira Pisarro, Renoir, Cezanne gibi ressamlarin nefes kesen firça darbelerini ziyaretçilere Debussy, Tchaikovsky, Ravel ve Offenbach gibi bestecilerin eserleriyle es zamanli olarak sunuyor.

Beyoglu Kültür Yolu Festivali kapsaminda kültür yolu duraklarinda 42 farkli sergi yer aliyor.
Kaynak: AA