ABD'deki Üslerde Tutulan Yaklasik 53 Bin Afgan Topluma Katilmayi Bekliyor

Afganistan'dan tahliye edilen ve ABD'deki askeri üslerde geçici olarak tutulan yaklasik 53 bin Afgan'in normal hayata dönmeyi bekledigi belirtildi.

New York Times'ta yer alan haberde, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle ülkeden tahliye edilerek ABD'ye getirilen Afganlarin durumu ele alindi.

Haberde, Taliban'in ülkede yönetimi ele almasindan sonra çok az esyayla ülkelerini terk eden Afganlarin, ABD'de 8 askeri üsteki barakalarda tutuldugu kaydedilerek, Wisconsin'deki Fort McCoy askeri kampinda 12 bin 600 Afgan'in bulunduguna, bunlarin yarisinin kadin ve çocuk olduguna dikkat çekildi.

- Askeri üslerde 53 bin Afgan bulunuyor

ABD'deki askeri üslerde kalan Afganlarin sayisinin 53 bin civarinda oldugu bildirilen haberde, en az 14 bin Afgan'in da dünyadaki çesitli Amerikan askeri tesislerinde bekletildigine isaret edildi.

Haberde, simdiye kadar sadece 2 bin 600 kadar Afgan'in topluma kazandirildigi aktarilarak, bu kisilerin de ABD ordusu ile yakin çalisan ve ülkeden çikarilan ilk gruplar oldugu ifade edildi.

Üslerde bekleyen Afganlarin, giyim ve ihtiyaç malzemesi bagislariyla hayatlarini idame ettirdikleri belirtilen haberde, bu kisilerin vakitlerini, gönüllülerden aldiklari dil dersleriyle geçirdikleri ve bir an önce topluma karismayi istedikleri kaydedildi.

Öte yandan yetkililer, 24 Afgan'da tespit edilen kizamik, bunun ardindan yapilan genel saglik kontrolleri, asilamalar, ve diger göçmenlik islemlerinin uzamasi nedeniyle gecikmelerin yasandigini belirtiyor.

Afganlarin ev ve is bulma imkanlarinin da yetkililer tarafindan dikkate alinmaya çalisildigi kaydediliyor.

Kongre, 30 Eylül'de Afgan mültecilerin ülkeye yerlestirilmesi için 6,3 milyar dolar bütçeyi de içeren kisa vadeli harcama tasarisini onaylamisti.

Kaynak: AA