RÖPORTAJ - 'AKM'yi Daha Ihtisamli Günler Bekliyor'

Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasi projesinin öncülerinden Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy, projenin arka planina iliskin detaylari ve önemini AA Analiz’e degerlendirdi: 'Aslinda uzun bir süre üzerinde çalisma yapilamamasinin sebebi tescilli olmasiydi. Gerçekten Taksim silüeti için önemli bir unsurdu ama hepimizin bildigi gibi AKM kullanilamaz haldeydi' 'Her asamasinda, malzeme seçimine kadar Sayin Cumhurbaskani'miz konuyu takip etti' 'Mimar Murat Tabanlioglu’nun eski çizgiyi sürdürme konusundaki tutumu Sayin Cumhurbaskani'mizin aslinda beklentisine uygun bir çözüm oldu' 'Yeni AKM binasi, açildiktan sonra Türkiye ve Istanbul’un önde gelen mekanlarindan biri olacak. AKM eski günlerinden daha ihtisamli günlerine geri dönecek'

ZELIHA ELIAÇIK - Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasi projesinin öncülerinden Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy, projenin arka planina iliskin detaylari ve yeni AKM’nin önemini AA Analiz’e degerlendirdi.

AKM’nin birçok nedenden ötürü uzun yillar atil kaldigina dikkati çeken Arisoy, 2016’da Kültür ve Turizm Bakanligi Müstesarligi görevine basladiginda projeyi nasil devraldiklarini ve ne gibi süreçlerden geçtiklerini anlatti.

Kendisinin görev sürecinde ilk yogunlastigi islerden birinin AKM oldugunu söyleyen Arisoy, AKM’nin 2008’de son gösterimini yaptigini ve o tarihte kapandigini animsatti.

Öncelikle binanin mevcut durumunu yeniden incelediklerini, bilim insanlari ve teknik ekiplerle binaya iliskin çok sayida inceleme gerçeklestirdiklerini belirten Arisoy, "Kentsel sit olarak tescilli bir yapiydi. Aslinda uzun bir süre üzerinde çalisma yapilamamasinin sebebi tescilli olmasiydi. Gerçekten Taksim silüeti için önemli bir unsurdu ama hepimizin bildigi gibi AKM kullanilamaz haldeydi." dedi.

- “Cumhurbaskanimiz projeyi her asamasinda takip etti”

O dönem beraber çalistiklari Kültür ve Turizm Bakani Nabi Avci ile Koruma Kurulu tarafindan tescilli yapinin yeniden gözden geçirilmesi süreçlerinde yogun çaba sarf ettiklerini ifade eden Arisoy, sunlari söyledi:

“Kurulu ikna etmek üzere, buradaki silüetin korunacagi bilgisini vermek üzere biz avan proje ile birlikte yeni projeyle kurula gittik. Birkaç defa da kurul ile birlikte toplanti yapildi ve yeni projeyi gördükten sonra kurul, eski binaya dair tescilini kaldirdi. Her asamasinda, malzeme seçimine kadar Sayin Cumhurbaskani'miz konuyu takip etti.”

- Proje kamuoyundan kabul gördü

Tüm Türkiye’nin bir dönem AKM ve onunla ilgili tartismalara yogunlastigina dikkati çeken Arisoy, kamuoyunun hassasiyetleri dikkate alinarak hazirlanan projenin nihayetinde yüksek düzeyde kabul gördügünün altini çizdi.

Arisoy, “Hemen hemen herkes bu yeni AKM’nin aslinda eski Taksim meydaninin silüetini korudugunu, açikçasi Sayin Murat Tabanlioglu’nun bunu gözettigi ve onu temel unsur olarak kabul ettigi anlasilinca yeni AKM’nin Sayin Cumhurbaskani'miz tarafindan yapilan lansmani Türkiye’de büyük bir kabul gördü. Bizim açimizdan bu çok önemliydi çünkü Istanbul uzun yillar kültüre ve sanata hizmet etmis bir yapidan yoksun kalmisti.” diye konustu.

Kamuoyunun o dönem esasinda AKM’nin yeniden kullanilip kullanilmayacagi yönünde bir tereddüdü olduguna isaret eden Arisoy, “Kamuoyu iletisim araçlariyla bunun mümkün olmadigini, mevcut binanin kullanilamaz halde oldugunu belgeledik. Bunu tüm kamuoyu gördü. Her türlü iletisim araciyla bu mesele vuzuha kavustu diyelim.” ifadelerini kullandi.

- “Tabanlioglu’nun yaklasimi Cumhurbaskani'mizin beklentisiyle paraleldi”

Arisoy, burada esas olanin kentsel tasarim bakimindan silüetin korunmasi olduguna dikkati çekerek, söyle devam etti:

“Simdi gördügümüz yapi kontur ve gabar itibariyla eski yapinin devami niteliginde. Sayin Murat Tabanlioglu’nun eski çizgiyi sürdürme konusundaki tutumu Sayin Cumhurbaskani'mizin aslinda beklentisine uygun bir çözüm oldu. Böyle olunca da kamuoyunun tamami Türkiye’de çok temel gündem maddesi haline gelmis AKM meselesi bütün taraflarin memnuniyetiyle sonuçlandi.”

Öte yandan, hem iyi bir kültürel mekanin kazandirilmasi hem de eski binanin civarindaki atil yerlerin de düzenlenerek yeniden kamuoyunun hizmetine sunulmasinin önemli oldugunu dile getiren Arisoy, “Dolayisiyla ‘büyütülmüs mekan tasavvurunun’ yeni AKM projesinin kabul görmesinde etken oldugunu düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- “AKM eski günlerinden daha ihtisamli günlerine geri dönecek”

Ömer Arisoy, eski AKM binasinin hikayesinin hazin olduguna dikkati çekerek, binanin tarihinde birkaç kez yangin geçirdigini hatirlatti.

Diger taraftan kamunun ortak hafizasinda AKM’nin çok önemli bir yeri oldugunu söyleyen Arisoy, sunlari kaydetti:

“Özellikle pazar sabahi konserleri, çok popülerdi. Fakat onlar dahi yapilamaz hale gelmis. Simdi AKM yeniden tüm görkemiyle iyi planlanmis bir sekilde açiliyor. Dünya çapinda bir opera salonu var içinde. Sayin mimar Tabanlioglu babasindan kalan bütün birikimini, yeni binaya yansitarak, çok güzel bir yapi ortaya çikardi. Yeni AKM binasi açildiktan sonra Türkiye ve Istanbul’un önde gelen mekanlarindan biri olacak süphesiz. AKM eski günlerinden daha ihtisamli günlerine geri dönecek. Eski AKM binasi Istanbul’un sembol binalarindan biriydi. Yeni AKM binasi da Istanbul’un en önemli kentsel unsurlarindan biri olarak tarihe yazilacak. Bu süreçler bu sekilde yürütüldügünde hemen her alanda hiçbir problem ortaya çikmiyor aslinda.”

Baskan Arisoy, yenilenen AKM binasinin muhtesem bir yapi oldugunu, bunun, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in dikkatli takibi ve dönemin Kültür ve Turizm Bakani Nabi Avci’nin gayretleriyle ortaya çiktigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA