Londra'da Çevreci Gençler, BM Iklim Zirvesi Öncesi Gösteri Düzenledi

Ingiltere'de genç çevreci aktivistler, Iskoçya'da 31 Ekim-12 Kasim'da düzenlenecek Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 26. Taraflar Konferansi (COP26) öncesi, iklim ve dogaya zarar verdigi gerekçesiyle fosil yakitlara yatirim yapan Ingiliz bankalarini protesto etti.

Baskent Londra'da fosil yakit finansmanini protesto etmek amaciyla birçok banka önünde toplanan çok sayida çevreci genç, "Bankalarin tüm gezegeni çökertmesine izin vermeyecegiz" sloganlari atti.

Iskoçya'nin Glasgow kentinde 31 Ekim-12 Kasim'da düzenlenecek Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 26. Taraflar Konferansi (COP26) öncesi gösteri düzenleyen gençler, bankalarin fosil yakitlara yaptigi yatirima son vermesi çagrisinda bulundu.

Isveçli iklim ve çevre aktivisti Greta Thunberg'in de katildigi gösteride genç aktivistler, ellerinde "Fosil yakitlara yatirima son verin", "Bankalari temizleyin" yazili pankartlar tasidi.

Standard Chartered Bankasinin önünde toplanan gençler, bankanin iklime zarar veren fosil yakit projelerini finanse etmesine tepki gösterdi.

- "Finans kurumlari en kisa sürede fosil yakitlara yatirimi sonlandirmali"

Gösteriye katilan iklim aktivisti biyolog Dr. Alex, AA muhabirine yaptigi açiklamada, birçok finans kurumunun, Paris Anlasmasi'ndan bu yana fosil yakitlara muazzam miktarda fon ayirdigina isaret ederek, "COP26 Konferansi bu hafta içerisinde basliyor. Bu nedenle, finans kurumlarinin fosil yakitlara mümkün olan en kisa sürede yatirim yapmayi birakmalarina siddetle ihtiyacimiz var." ifadelerini kullandi.

Alex, Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in ülkesinin iklim lideri oldugu açiklamalarina iliskin, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bunu sürekli söyleyip duruyor ama aslinda yaptigi sey Cambo'da yeni bir petrol sahasi açmak, Cumbria'da yeni bir kömür madeni açmak. Bu tam bir saçmalik. Ingiltere’de iç uçuslardaki vergileri azaltmalari disinda en sonki bütçede iklim degisikligiyle ilgili neredeyse hiçbir sey yok. Bu, bu konuda tam olarak ne kadar ciddi olduklarini gösteriyor."

- "Zaman tükeniyor"

Çevrecilerin gösterisine katilan Kolombiyali genç iklim aktivisti Nadia da liderlere seslerini duyurmak için COP26'ya gideceklerini belirterek, "Onlar, ülkemizdeki bu yikimi finanse etmeye devam ederken, müzakerelerin net bir istek olmadan devam ettigini görmeye dayanamiyoruz." dedi.

Iklim kriziyle mücadelede net hedeflerin olmasi gerektiginin altini çizen Nadia, "Özellikle benim ülkem (Kolombiya) gibi ülkelerde fosil yakit endüstrisine fon saglamayi birakmaliyiz. Latin Amerika'nin en büyük kömür santrallerinden birine sahibiz ve bunu finanse etmeye devam ediyorlar." diye konustu.

Nadia, COP26'nin hedefine ulasip ulasmayacagi sorusuna iliskin de "Ayni vaatleri dinlemeye devam edecek vaktimiz yok. Provalara baslamalari için bir yil daha bekleyemeyiz. Zaman tükeniyor." ifadelerini kullandi.

- 140 lider iklim konferansinda bir araya gelecek

Dünyanin karsi karsiya oldugu iklim kriziyle mücadele için liderler, bu pazar Iskoçya'nin Glasgow kentinde bir araya gelecek.

31 Ekim-12 Kasim'da düzenlenecek BM Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 26. Taraflar Konferansi'na (COP26) yaklasik 140 lider katilacak.

Zirvede, küresel sicaklik artisinin yüzyil sonuna kadar 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi, hatta 1,5 derece ile sinirlandirilabilmesi için 2050'ye kadar sifir karbon emisyonu hedefine nasil ulasilacagi masaya yatirilacak.

Iklim degisikliyle mücadele için 2015'te varilan 197 ülkenin imzaladigi Paris Iklim Anlasmasi'na göre ülkelerin ulusal iklim eylem planlarini her 5 yilda bir güncellemeleri gerekiyor.

Kaynak: AA