KKTC'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Törenlerle Kutlaniyor

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla törenler düzenleniyor.

Baskent Lefkosa'daki Atatürk Aniti'nda düzenlenen törene, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Baskani Önder Sennaroglu, KKTC'nin Ikinci Cumhurbaskani Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, siyasi partilerin baskan ve temsilcileri, Kibris Türk Baris Kuvvetleri Komutani Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutani Tümgeneral Zorlu Topaloglu, diger yetkililer ile vatandaslar katildi.

Çelenk sunulmasiyla baslayan program, saygi durusu ve Istiklal Marsi esliginde bayraklarin göndere çekilmesiyle devam etti.

Cumhurbaskani Tatar, daha sonra imzaladigi anit özel defterine sunlari yazdi:

"Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bizler bugün Kibris’ta yüce Türk milletinin bir parçasi olarak büyük bir heyecanla Türkiye Cumhuriyeti’nin 98. yil dönümünü kutluyoruz. Türk bagimsizlik savasi, tüm olumsuzluklara ragmen özveri ile ulusal bilinç ve dayanisma içerisinde nice kahramanliklarla kazanilmistir. Kibris Türkü’nün küllenen milliyetçilik atesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanindan hemen sonra alevlenmeye baslamistir. Kibris Türk halki, Atatürk ilke ve devrimlerini her an severek, isteyerek, benimseyerek, uygulamistir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaslarini, minnet ve sükranla aniyorum. Anavatanimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhuriyet Bayrami'ni yürekten kutluyorum."

- "Manevi huzurunuzda bulunmaktan büyük onur ve seref duyuyorum"

Büyükelçi Basçeri de anit özel defterine sunlari yazdi:

"En büyük emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, sizin bu yolda gösterdiginiz üstün kahramanlik, azim, cesaret ve liderlik vasiflarindan feyz alarak ilelebet yasatmak tek hedefimizdir. Türk milleti olarak ülkemizin bagimsizligi ve istikrarina yönelik her türlü saldiri ve engeli azimle asmaya her zamankinden daha kararliyiz. Ülkemiz, geçmiste oldugu gibi bugün de uluslararasi alanda, baris, kardeslik, insanlik ve kalkinma alanlarinda diger uluslara örnek teskil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, dünyanin bütün cografyalarinda oldugu gibi Dogu Akdeniz'de de Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ve Kibris Türk'ü kardeslerimizle birlikte güçlü siyaseti ve iradesiyle var olmaya devam edecektir."

Ülke genelinde 29 Ekim Cumhuriyeti Bayrami kutlamalari gün boyu devam edecek.

Kaynak: AA