Cumhurbaskani Erdogan, Atatürk Kültür Merkezi Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (1)

'Istanbul'un bu sembol yapisini yeni bastan insa etmek için uzun yillar önce harekete geçtik. Ancak attigimiz her adimda engellerle karsilastik' 'Biz en basindan beri burada, orasini yiktiktan sonra yerine çok daha güzelini, çok daha estetigini, çok daha kullanislisini yapacagimizi söylüyorduk. Buna ragmen mesele kimi çevrelerce ideolojik saplanti, kimi çevrelerce siyasi hesaplasma, kimi çevrelerce kaos çikarma vesilesi haline dönüstürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi' 'Gezi olaylari sirasinda o binanin nasil terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüstürüldügünü unutmadik' 'Hiçbir engelin, hiçbir tuzagin, hiçbir saldirinin bizi Cumhuriyetimizin 100. yili için belirledigimiz hedeflere ulasmaktan alikoymasina izin vermeyecegiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Istanbul'un sembol yapisi Atatürk Kültür Merkezi'ni yeni bastan insa etmek için uzun yillar önce harekete geçtiklerini belirterek, "Ancak attigimiz her adimda engellerle karsilastik." dedi.

Erdogan, Atatürk Kültür Merkezi Açilisi Töreni'ndeki konusmasinda katilimcilari selamlarken, Cumhuriyetin kurulusunun 98. yil dönümünü tebrik etti.

Binlerce yillik devletler silsilesinin cografyadaki en son halkasi olan cumhuriyeti armagan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere milli mücadele kahramanlarini rahmet ve sükranla yad eden Erdogan, milletin, bir asrini tamamlamanin esigine gelinen cumhuriyeti nice asirlar boyunca yasatacak azim ve kararliliga sahip oldugunu kaydetti.

Erdogan, "Biz de Cumhuriyetimizi kuranlara borcumuzu 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunlari gerçeklestirmek için gece gündüz çalisarak ödemenin gayreti içindeyiz. Hiçbir engelin, hiçbir tuzagin, hiçbir saldirinin bizi Cumhuriyetimizin 100. yili için belirledigimiz hedeflere ulasmaktan alikoymasina izin vermeyecegiz." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, katilimcilarin ve milletin Cumhuriyet Bayramini kutlayarak, Cumhuriyetin 98. yil dönümüne erismenin sevincinin yasandigi bugün ülkeye ve Istanbul'a yeni bir kültür sanat eseri kazandirmanin da mutlulugu ve gururu içinde olduklarini söyledi.

Taksim'de 75 yil önce temeli atilan Atatürk Kültür Merkezi'nin uzunca bir süre önce artik kullanilamaz hale geldigini belirten Erdogan, söyle devam etti:

"Aslinda biz Istanbul'un bu sembol yapisini yeni bastan insa etmek için uzun yillar önce harekete geçtik. Ancak attigimiz her adimda engellerle karsilastik. Eski Türkiye'nin köhnemis yüzünün sembolü olan, her tarafi dökülen, kendisinden beklenen islevleri yerine getiremeyen Atatürk Kültür Merkezi binasini yiktirmamak için yapilan kampanyalari hepiniz hatirliyorsunuz. Halbuki biz en basindan beri burada, orasini yiktiktan sonra yerine çok daha güzelini, çok daha estetigini, çok daha kullanislisini yapacagimizi söylüyorduk. Buna ragmen mesele kimi çevrelerce ideolojik saplanti, kimi çevrelerce siyasi hesaplasma, kimi çevrelerce kaos çikarma vesilesi haline dönüstürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi. Gezi olaylari sirasinda o binanin nasil terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüstürüldügünü unutmadik. Nihayet tüm bu sorunlari birer birer asarak gereken hazirliklari yaptik ve 2019'da yeni binanin temelini attik. Ilk Atatürk Kültür Merkezi binasi gibi bu eserin de mimari müellifi Tabanlioglu ailesi oldu."

- "Unutulmaz kültür sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çikarttik"

Erdogan, toplam alani 95 bin metrekareyi bulan bu eserin insasinin 2,5 yil gibi rekor bir sürede tamamlandigini dile getirerek, açilis töreninin yapildigi salonun da Atatürk Kültür Merkezi'nin en büyügü ve ana yapisi oldugunu anlatti.

Seyirci kapasitesi 2 binin üzerinde olan salonun her türlü kültür sanat faaliyetini icra etmeye uygun altyapiyla donatildigini vurgulayan Erdogan, ikinci salonun da 800'ü asan seyirci kapasitesi ve modern donanimiyla pek çok faaliyet için uygun bir altyapiya sahip oldugunu kaydetti.

Erdogan, Kültür Sokagi'nin ise kütüphanesi, çocuk sanat merkezi, sinemasi, sergi salonu, müzik platformlari, kafeleri, restoranlari ve tasarim dükkanlariyla her kesime hitap ettigini belirterek, "Görüldügü gibi yeni Atatürk Kültür Merkeziyle burada Istanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çikarttik, hamdolsun." diye konustu.

(Sürecek)

Kaynak: AA